Súlyos büntetés vár a pontatlanokra! – figyelmeztet a Magyar Agrárkamara

Az idén az első alkalommal kell benyújtaniuk az agrár-környezetgazdálkodási programban résztvevőknek elektronikus úton a Gazdálkodási Naplót és kapcsolódó dokumentumokat. A késedelem, illetve a pontatlanság súlyos szankciókat, támogatás elvonásokat vonhatnak maguk után – olvasható a Magyar Agrárkamara közleményében.

 

Az idén először kell elektronikusan megküldeni a Gazdálkodási napló egyes adatait és , az első gazdálkodási évi tápanyag-gazdálkodási terv egyes adatait a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal részére (MgSzH) azoknak, akik az agrár-környezetgazdálkodási programban részt vesznek. A leadási határidő november 30A dátumra és a szolgáltatott adatokra nagyon oda kell figyelniük a gazdáknak, gazdálkodóknak, mert szankciókra kerülhet sor – figyelmeztet a Magyar Agrárkamara. Így például, ha nem vezeti valaki a gazdálkodási naplót úgy azt adott gazdasági évre járó támogatásból kizárhatják. Amennyiben a napló meghatározott adatainak benyújtására vonatkozó kötelezettségének nem tesz eleget, úgy az egész intézkedésre jutó, a beszámolóval érintett gazdálkodási év támogatási összeg 30 százalékának mondhat búcsút. De szankcionálja a jogszabály alapján a hivatal a fentiekben felsorolt , az adatszolgáltatáson túl a kapcsolódó hiányosságokat is, azokat azonban helyszíni ellenőrzések keretében teszi meg.

Így például, ha valaki a tápanyag-gazdálkodással kapcsolatban nem végezteti el a kötelező talajvizsgálatot, akkor a vétség mértékétől függően 15-60 százalékkal csökkenthetik támogatását az érintett egység vonatkozásában. Amennyiben nem készíti el a tápanyag-gazdálkodási tervet, úgy 30-60 százalék elvonással számolhat az érintett célprogram teljes kifizetése tekintetében. Ha valaki túllépi a tápanyag-gazdálkodási tervben előírt hatóanyag-mennyiségeket, akkor 15-60 százaléknyi támogatás megvonása sújthatja. Amennyiben „csak” elfelejti a tápanyag-gazdálkodási terv egyes elemeit megküldeni, úgy 30 százalék a szankció a szántó és ültetvényes célprogramok adott évi összegére vonatkoztatva.

A bevallási kötelezettségek részleteiről, a különféle naplók, tervek vezetésének mikéntjéről a www.agrarkamara.hu weboldal agrár-környezetgazdálkodás menüpontjában is találnak tájékoztatást az érdeklődők.
A különféle dokumentumok elkészítésében és elektronikus formában történő elküldésében a Gazdálkodói Információs Szolgálat tanácsadói térítésmentesen az ország 200 körzetében segítenek.
Az elektronikus adatszolgáltatáshoz szükséges nyomtatványok, file feltöltő felület a gazdálkodók részére a www.mgszh.gov.hu címen a nyomtatványok menüben érhető el.

Forrás: agrarkamara.hu