Szermaradványmentes gyümölcsöt az iskolákba!

Míg a nehezen lebomló kemikáliákról, a mezőgazdaság talaj- és élővízszennyezéséről egyre több az elrettentő hír, a hivatalos, uniónak szánt statisztikákban nem érezhető a vegyszerezett világ öröksége.

 

Az éves ellenőrzések ugyanis egyre kedvezőbb képet mutatnak az itáliai gyümölcs- és zöldség, illetve belőlük feldolgozott termékek fogyaszthatóságáról – derül ki az Ecoblog.it oldaláról.

Idén a vegyszertartalom jogszabályban rögzített határértékét csupán a vizsgálati minták 1 százaléka haladta meg. Jó hír tehát a Coldirettitől, az Európában és Olaszországban másfél millió termelőt tömörítő szövetségtől, hogy a laborba küldött gyümölcsök és zöldségek, valamint a növényi eredetű élelmiszerek 99 százaléka az egészségügyi határérték alatt tartalmazott növényvédőszer maradványt, illetve növény által termelt mérgező hatóanyagot. Ezen mezőgazdasági adatokat az Egészségügyi Minisztérium éves jelentésében tette közzé, s hamarosan lejelentik az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóságnak (EFSA) is.

Javuló tendecia, visszafogott vegyszerhasználat

A részletes eredmény szerint a gyümölcs minták 98,85%-a, a zöldség 98,76%-a, a gabona, bor és olaj 99,4%-a bizonyult fogyaszthatónak. Az abszolút értékek mellett biztató a tendecia is: az elmúlt tizenöt évben egyre kisebb arányban találnak mérgekkel határérték felett terhelt terményt. Míg 1993-ban 5,56 százaléka, az utolsó felmérésekben a mintáknak csupán 1,2 százaléka szerepelt rosszul. Ezt az ötszörös javulást az illegális kereskedelem visszaszorításával érték el, ami egyrészt a különböző szervezetek (Vám és Pénzügyőrség, kikötői rendőrkapitányság, erdővédelmi szervezet, minőségellenőrzési intézet, a NAS , azaz a “Nuclei Antisofisticazioni e Sanità”, a csendőrség élelmiszerhigéniát vizsgáló és élelmiszerhamisítás elleni szervezete, s nem utolsó sorban a helyi egészségügyi intézetek) ellenőrzéseinek, másrészt a földművesek, parasztok szabálykövetésének köszönhető.

A Coldiretti célja, hogy intenzívebb ellenőrzéssel a gazdák felelősségérzetét erősítse, s hogy a termelők a hagyományos növényvédő szerek használatát csökkentsék, folyamatosan térjenek át környezetbarát gazdálkodási rendszerekre. Az ökológiai gazdálkodás egy kitörési pont, amit nem csak a kiskereskedelem méltányol. Terjedésével felére csökkenthető a vegyszerhasználat, a radikális szerekkel történő permetezést pedig felválthatja egy fenntarthatóbb, az élővilágot kevésbé terhelő agrotechnika.

Gyümölcs a menzán: legyen hazai!

Az olasz földművelésügyi és az oktatási minisztérium az “Iskolai Gyümölcs Program” keretében Piemonte tartományban április elején vákuum csomagolásban hazai gyümölcsöt osztott a diákoknak. Sajnos piemonti alma és kiwi éppen nem volt a porcióban, más tartományok idényterményeit azonban sikerült összeválogatni. A Coldretti regionális oldala tréfaként értékeli, hogy az uniós direktívának megfelelés érdekében nem nézték az egyéb környezetvédelmi szempontokat, azaz a szállítási távolságot és a helyi termelők segítését, csupán a program teljesülését.

A piemonti példa is azt mutatja, hogy az olaszok odafigyelnek a piacvédelemre, legalábbis ami az élelmiszert illeti. A hipermarketekben járva azt látjuk, hogy a paradicsomkonzervtől a tésztáig, húsig, sajtig mindenhol kiemelten feltüntetik, hogy az olasz alapanyagból készült, helyi termék. Sajnos az iskolai gyümölcsprogram magyarországi végrehajtását szabályozó 58/2010. (V. 7.) FVM rendelet értelmében a “7. § szerinti minőségi és élelmiszer-biztonsági feltételeknek megfelelő, az Európai Unióban megtermelt friss étkezési alma” osztható az iskolákban, azaz nem követeli meg a hazait. Ugyan előírja a méretét, hogy legalább 6 centiméter átmérőjű legyen s azt, hogy a szállítandó termék megfeleljen a növényvédőszer-maradék határérték előírásoknak, de hogy az almát ne utaztassák, s a magyar gazdákat, esetleg tájfajták fennmaradását támogassák a programmal, azt nem. Bár kísérő intézkedésként opcionálisan lehetővé teszi más gyümölcsféle kóstoltatását, de ez csak egy választható feladat a pályázó iskolák részéről. Magyarországon jelenleg minden 1-4 osztályos gyermek, napi 1 darab almát kap díjmentesen. Remélhetőleg több fajta gyümölcsöt és zöldséget kipróbálhatnak a gyerekek, s a beszerzésnél arra is odafigyelnek, hogy az helyben termesztett legyen.

Mi is az a gyümölcsprogram?

Magát az “Iskolai Gyümölcs Programot” az Európai Bizottság hívta életre. A bizottság a gyermekek egészséges étrendjének kialakítását prioritásként kezeli, s évi 90 millió eurót ad a tagállamoknak gyümölcs- és zöldségfélék beszerzésére, 50 %-os (kevésbé fejlett országoknál 35%-os) önerő mellett.
Az intézkedés szükségességét az indokolja, hogy egyes becslések szerint a kontinensen 22 millió a túlsúlyos, s ötmillió a kifejezetten elhízott gyermek, ami szorosan összefügg életvitelükkel, a reklámkövető magatartással, mozgáshiánnyal és a zsíros készételek és cukros üdítők fogyasztásával. A fiatal korban helyes útra, tudatos táplálkozásra nevelt ember számos egészségyügyi problémától mentesülhet. Noha a WHO napi 40 dekagramm gyümölcsöt és zöldséget ajánl, keveseknek adatik meg, hogy friss, helyi, szermaradványmentes terményt egyenek.
Idén május 28-tól újra köthetnek az első körben nem nyert iskolák szerződést a beszállítókkal és a vidékfejlesztési tárcával. A részletekről három élelmes termelő közös honlapján találhat bővebb információt.

Forrás: Greenfo