Szigort vár Persányitól az MTvSz

A Magyar Természetvédők Szövetsége (MTvSz) szigorú éghajlatvédelmi álláspont képviseletét javasolja Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszternek az elkövetkező klímatárgyalásokon.

A zöldszervezet az általuk megfelelőnek tartott álláspont részleteiről nyílt levelet küldött a miniszternek, aki az október 23-iki, brüsszeli környezetvédelmi tanácsi ülésen és a november 6. és 17. között Nairobiban soron következő ENSZ éghajlatvédelmi tanácskozáson is képviseli Magyarországot.

A dokumentumban az MTvSz felhívja a figyelmet, hogy a tárgyalásokon az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának lehető legambiciózusabb csökkentésében kell megállapodni, továbbá biztosítani kell a folytonosságot a 2010-ig érvényes jelenlegi csökkentési periódus és a körvonalazódó következő időszak között.
Az EU tavaly már írásba foglalta, hogy a globális felmelegedés lassítása érdekében 2020-ig 15-30 százalékos, 2050-ig pedig 60-80 százalékos kibocsátás-csökkentésre van szükség. Az MTvSz a szigorúbb csökkentési mértékek képviseletét várja Persányi Miklóstól, illetve a többi uniós szakminisztertől.

A zöldek azt is remélik, hogy a magyar miniszter kezdeményezésével a magyar kormány is elkötelezi magát a 30 százalékos kibocsátás-csökkentés mellett 2020-ig, és ezt rögzíti a készülő Nemzeti Éghajlatvédelmi Stratégiában. A civilszervezet emlékeztet arra, hogy az EU 2010-ig 8 százalékos kibocsátás- mérséklést vállalt az 1990 előtti szinthez képest.

A környezetvédők aggódnak amiatt, hogy elhúzódó tárgyalások esetén a 2010-es határidő leteltét követően a következő csökkentési megállapodásig “időhézag” nehezítheti majd a globális felmelegedés elleni harcot. A folytonosság biztosításához legkésőbb 2008-ig be kell fejezni a tárgyalásokat a 2010 utáni periódusról – írja az MTvSz a levélben.

A zöldek kérik Persányi Miklóst, hogy sürgessen a jelenleginél kiterjedtebb vizsgálatokat az ígéretesnek tűnő széndioxid-csökkentési technológiák eredményessége érdekében. A környezetvédők elsősorban a széndioxid-megkötést és -tárolást említik sikerrel kecsegtető technológiaként.

Az 1989-ben megalakult MTvSz 109 szervezetet tömörít, amelyek teljes taglétszáma mintegy 33 ezer fő. A szövetség a Föld Barátai nevű brüsszeli környezetvédelmi lobbiszervezet magyarországi képviselete.

Forrás: MTVSZ, www.greenfo.hu

Kapcsolódó anyagok: