Tájfajták bevetésre várva – előadás

2010. február 10-én, szerdán, 17 órakor az Országos Mezőgazdasági Könyvtár és Dokumentációs Központban. (Budapest, II. kerület, Attila út 93.)
Az utóbbi években a termelésből kiszorult tájfajták – amelyek évszázadok során alkalmazkodtak a helyi adottságokhoz, környezeti feltételekhez – a világ számtalan pontján újra a reneszánszukat élik – nem véletlenül.

 

A vecsési káposzta, a szabolcsi alma, a gönci kajszibarack, a bánkuti búza: Magyarországon büszkén hivatkozunk a hungarikumainkra.  Ennek ellenére a használatban lévő növényfajtáink száma különböző gazdasági szempontok miatt rohamosan csökkent az elmúlt évtizedekben. Ezt tanúsítja a boltok szűkülő kínálata is, mely még az olyan elterjedtebb gyümölcseink esetében is mint az alma sokszor kimerül a piros, sárga és zöld színek választékára.

Egész Európában mozgalom indult a tájfajták visszahozásáért. A cél, hogy megőrizzük és újra felfedezzük őket a gazdaságok gyümölcsei és zöldségei között, és az étrendünkben. Ehhez a mozgalomhoz Magyarországon a civil szervezetek, a nemzeti parkok és a hobbikertészek mellé, egyre több gazdálkodó is csatlakozott az utóbbi években. A klímaváltozás, az élelmiszerár-robbanás illetve a gazdasági válság olyan
kihívás elé állít bennünket, amelyre az elfelejtett tájfajták használatával adható megfelő válasz. A gazdák csatlakozásának a jelentősége óriási, hiszen nélkülük nem terjedhetnek el újra a tájfajták. A szerdai beszélgetésünkön az előadók közt több gazda is felszólal majd. Filmbejátszások, beszámoló egy különleges gazda-pék* találkozóról, bevezetés a tájfajtákhoz és a használatukkal járó lehetőségekről.

Előadók:
– Kiss Csilla (Védegylet): A tájfajták visszatérése Európába és Magyarországra
– Hegedűs Zsolt (gazdálkodó, Kecskemét): Egy fiatal gazda az ökogazdálkodás kapujában
– Csányi Sándor (gazdálkodó, Szatymaz): A mindennapi kenyér
– Czumpf Attila (agrármérnök/humánökológus, Agostyán): Élőtájban a tájban élő ember

Bővebb információ:
Horváth Zsuzsanna, Biokultúra Szövetség, primo@t-online.hu
Kiss Csilla, Védegylet, csilla@vedegylet.hu

Szervezők:
– Biokultúra Központi Klub
– Védegylet

* Gazda-pék: olyan gazda, aki tájfajta gabonát termeszt és kenyeret is süt belőle.