TALPALATNYI ZÖLD – Duna TV

Túlzás nélkül állíthatjuk, valóságos hőstettet hajtottak végre a Fekete-Tisza forrásának újjáépítői 2009. nyarán a keleti-Kárpátokban. A Duna Tv, Talpalatnyi zöld c. Környezet- és természetvédelmi magazin adását megtekintheti itt (7:30 percnél kezdődik)


A forrás-specialista baranyaiak /Mecsek Egyesület/, a dr. Tóth Imre mozgósította szegediek, a táborállító ungvári egyetemisták és a lépcsőt és lépcsőkorlátot kiépített szolnoki középiskolások.

Mi a közös bennük?  A kalandvágy? Mondhatjuk igen, ha kaland – nem is akármilyen – otthonainktól 500-600 kilométerre megszervezni, előkészíteni és megvalósítani a Fekete-Tisza forrásának megmentését.

A Tisza, a természet szeretete? Igen, a Tisza és a Kárpátok, Máramaros lenyűgöző, rabul ejtő csoda. Több mint 1.000 m magasságban, tábori körülmények között élni, dolgozni és alkotni. Olyat alkotni, amit megkövetel a Tisza, megkövetel a haza. Hol a haza? A Keleti-Kárpátokban? A Kárpát-medencében? Igen, ott is.

A Fekete-Tisza forrását dr. Tóth Imre nyugalmazott egyetemi földrajztanár kezdeményezésére
2009. júliusában építette újjá a szegedi Geo-Environ Környezetvédelmi Egyesület,a pécsi Mecsek Egyesület és a Kárpátok-Tisza Nemzetközi Fejlesztési Egyesület /Tokaj-Szolnok/.

Kárpátok-Tisza Együttműködés

Kárpátok-Tisza Nemzetközi Fejlesztési Egyesület – Egri Sándor elnök
Székhelye: Tokaj
Iroda: 5001 Szolnok, Pf:199
Tel.: + 36 56  709-024;+ 36 56  709 042; + 36 30  279-1419
                                                                                              

TALPALATNYI ZÖLD
Duna TV
2009 augusztus 8. szombat 11.13
 
Műsorvezető: Für Anikó
Rendező: Kocsis Tibor
Szerkesztő: Konecsny Emőke
 
Tartalom:

Gondolatok a fa alatt… – Gerstl József, a gesztenyefák védője
Ahol a szőke folyó ered – Megmentik a Tisza forrását
HuMuSz – Komposztálás
Könyvajánló –  Monsanto szerint a világ; A világ helyzete 2009
Kóborkutyák – Ebmentők Romániában

Ajánljuk minden érdeklődő figyelmébe a műsort, hiszen abban olyat lát és hall, amelyre legfeljebb 130 évenként kerül sor! Kérjük, aki tudja, rögzítse az adást az elejétől a forrás-riport végéig.