Tározóépítés elnapolva

December végéig el kellett volna készülnie a kilenc közül hat vésztározónak a Vásárhelyi terv keretében, ám lehet, hogy az építkezés elhúzódik 25 esztendőre. A terv módosításáról Kajner Pétert, a Szövetség az Élő Tiszáért mozgalom elnökségi tagját kérdeztük. – Hogyan fogadják a törvény módosításának hírét?
– Mindenképpen elhibázottnak tartjuk, hiszen bármikor jöhet egy akkora árvíz, ami soha nem látott pusztítást okoz. De az sem tetszik, hogy a nagy vizek után leengedik a tározókat.
– Evvel mi a gondjuk?
– Az, hogy a szárazzá váló tározón termelt növények egy újabb vízzel elpusztulhatnak. Ehelyett a mozaikos tározók kialakítására volna szükség, vagyis legelőkre, gyümölcsösökre. Ez elengedhetetlenül szükséges a vidékfejlesztéshez is, ami az eredeti terv része.
– Mennyibe kerül mindez?
– Nehéz összeget mondani, hiszen a költségek folyamatosan változnak. Azt lehet tudni, hogy a mostani elképzelés szerint 25 év alatt 450 milliárd forintot költenének rá.
– Ekkora összeget nem könnyű néhány év alatt előteremteni.
– Távol áll tőlem, hogy szembeállítsam a vidéket és a fővárost, de a húsz kilométer hosszú négyes metróra 490 milliárd forintot szánnak. Ez a földalatti vasút 100 ezer ember közlekedési lehetőségeit javítja, a Vásárhelyi terv viszont másfél millió embert érint. Nem beszélve arról, hogy a pénz így is, úgy is elmegy, hiszen csak a tavaly tavaszi árvíz elleni védekezés 50 milliárdot emésztett fel.
– Mit tudnak tenni céljaikért?
– Szombaton, vagyis október 20-án összejönnek Nagykörűben az érintett polgármesterek, gazdálkodók és környezetvédő szakemberek, s felhívásban fogjuk kérni szempontjaink figyelembe vételét. Reméljük, értő fülekre találunk a Parlamentben.

Forrás: http://www.szabadfold.hu/cikk.php?cikk=10442