“Tartósan vízhiányos időszak lesz a kamara javaslatára”

"2017. július 1-jével a belügyminiszter kihirdette – a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által kezdeményezett – tartósan vízhiányos időszakot. Így visszavonásig a gazdálkodóknak nem kell vízkészletjárulékot fizetniük." – olvassuk. Az ember ilyenkor csak néz, mint liba a kiszáradt legelőn.

A Nemzeti Agrárkamara honlapján szereplő hír így folytatódik:

Kihirdette a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) által kezdeményezett tartósan vízhiányos időszak kezdetét Pintér Sándor belügyminiszter – áll a Magyar Közlöny június 30-án megjelent mellékletében. A vízgazdálkodásról szóló törvény alapján a mezőgazdasági művelésre használt talaj vízháztartási adatai és a hidrometeorológiai előrejelzések figyelembevételével az ország egész területén a tartósan vízhiányos időszak kezdete 2017. július 1-vel állapították meg. Egyúttal a vízkészletjárulék kiszámításáról szóló rendelet szerint a 2017. június 17-től 2017. június 30-ig történt vízkivételekhez kapcsolódó vízkészletjárulék összegét 20 százalékkal csökkenteni kell.

A NAK korábban – a biztonságos élelmiszer-termelés fenntartása érdekében – a vízhiányos időszak visszavonásig érvényes megállapítását kezdeményezte. A lépés a megelőző időszak csapadékhiányával magyarázható, amely miatt már akkor nagyjából 10-20 százalékkal kevesebb gabonatermést prognosztizáltak. A meteorológiai előrejelzések alapján, hosszabb távon is száraz, meleg, csapadékmentes időszakot vártak, amely azóta be is igazolódott.

A kialakult helyzet fokozza az aszálykárokat, valamint a szabadtéri tűzesetek kockázatát. A NAK kezdeményezése megteremti a mezőgazdasági és halászati termelés vízzel, illetve öntözővízzel való térítésmentes kiszolgálását, ami az éghajlati anomáliák által okozott további termésátlag-csökkentésének megállítását, valamint az agrárium költségterheinek mérséklését szolgálja.

Mindez azt is jelenti, hogy július 1-től visszavonásig a gazdálkodóknak nem kell vízkészletjárulékot fizetniük az öntözési, halgazdálkodási és rizstermelési vízhasználat vízmennyisége után az éghajlati változások által okozott költségterhek mérséklése miatt.

(NAK) 

 

Kép: Napi.hu


Tele vagyunk kérdőjelekkel. Kinek javasolta a NAK, hogy legyen tartósan vízhiány? Nem kellett volna, mert az nem jó se növénynek, se állatnak, se embernek. Ráadásul, a klímaváltozás miatt egyre gyakrabban kell majd tartós vízhiányra számítani. Igazán nem kellene a bajt még azzal is tetézni, hogy a vízkészletjárulék csökkentésével ösztönözzük a vízhasználatot. Miközben a tavaszi vízbő időszak csapadéka idén is hasznosítatlanul folyt ki az országból. Nem kellene előre gondolkodni, a vizet visszatartani, ésszerűen gazdálkodni és nem a tartalékainkat felélni?

(A szerk.)