Tatai Vadlúd Sokadalom

Magyarország legnagyobb természetvédelmi rendezvénye a „Vadludak Városában” 2010. november 27. szombat.

 

Tata neve jól ismert a magyarországi és külföldi madármegfigyelők mind népesebb táborában. Az Öreg-tó az őszi-téli időszakban olyan fantasztikus látványosságot kínál a természetkedvelőknek, amely méltán teszi világszerte híressé e tavat. Ez a látványosság pedig nem más, mint a vadludak vonulása.

A távoli északi költőterületeikről minden ősszel a Kárpát-medencébe érkező vadludak évszázadokkal ezelőtt itt, a tatai Öreg-tavon alakították ki egyik legrangosabb – 1989 óta nemzetközi egyezménnyel is védett – európai pihenőhelyüket. Tízezrével érkeznek minden év novemberében, hogy a hideg téli hónapokat itt töltsék, aztán februárban-márciusban visszainduljanak skandináviai, szibériai költőhelyeik felé.

Amitől e látványosság Európa-szerte egyedülálló, az annak ténye, hogy az Öreg-tó az egyetlen olyan nemzetközi jelentőségű madár-pihenőhely, amelyet egy város szinte teljesen körülvesz. Nem is akármilyen város! Tata, a "Vizek Városa" Magyarország legjelentősebb vízi várával, a barokk építészet megannyi műemlékével és persze a modern kor épületeivel olyan keretet nyújt a madármegfigyeléshez, amelyet látni kell!

A 2010-ben immár tizedik alkalommal megrendezésre kerülő rendezvénysorozat egy nemzetközi konferenciával is bővül. A X. Tatai Vadlúd Sokadalom is kiváló alkalmat nyújt ahhoz, hogy madarászok, amatőr és hivatásos természetvédők és természetbarátok vagy csak éppen erre sétálók egy hangulatos napot töltsenek el együtt és a madarakkal a "Vadludak Városában".

A program
Az érdeklődőket szombat hajnaltól késő estig madarászok várják a tó partján. Távcsövek és teleszkópok segítségével a „közelünkbe hozzák” a madarakat. Megtudhatjuk, hogyan lehet felismerni őket, és megismerhetjük a szokásaikat is. A madárgyűrűzési bemutató különleges élmény, hiszen egészen közelről figyelhetjük meg az énekesmadarakat. Természetvédelemmel és madarakkal kapcsolatos kérdésekre szakértőink válaszolnak. A standokon értékes és szép ajándékokat, festményeket, könyveket, madárdalos CD-ket, optikai eszközöket, madárodúkat és madáretetőket vásárolhat meg – akár karácsonyra is. A kisebbek a játszóház, a nagyobbak és a felnőttek előadások, kiállítások programjai közül válogathatnak. A profi madarászok egész napos madármegfigyelő versenyen vehetnek részt.

Információ:
Tel.: 06-30/663-4659
Web: www.mme.hu
E-mail: mme24@freemail.hu