Tavaszi munkák a gyümölcsösben

Kissé mostohagyerekeknek minősülnek az idős gyümölcsfák. Talán azért, mert sokan – helytelenül – azt vélik, hogy a kerteknek ezek a terebélyes koronájú lakói akkor is teljesítik a kötelességüket, ha nem részesülnek gondozásban. És ebben van is némi igazság: egy ideig valóban teremnek, de metszés, táplálás és növény-védelem híján fokozatosan "leépülnek", a gyümölcsük élvezhetetlenné válik és idő előtt kipusztulnak.

 

Az idős fákon metszés, ifjítás hatására megjelenhetnek a vízhajtások. Ezeket arasznyi távolságra kiritkítjuk, a megmaradókat 25-30 cm-esre visszavágjuk Ennek hatására a vesszők elágaznak és termőre fordulva kitöltik a megritkult öreg koronát.

Fontos a növényvédelem

Április elején már ébredeznek azok a kártevők, amelyek téli védelmet találtak a gyümölcsfák törzsének és vastagabb ágainak felváló kéregpikkelyei alatt. Ha most fakaparóval és drót-kefével letisztogatjátok a fákat, a kéregtörmeléket fóliára gyűjtitek és elégetitek, akkor rengeteg kártevőtől szabadultok meg, kevesebb gondotok lesz a nyári növényvédelemmel.

Ehhez a munkához tartozik az a fontos feladat is, hogy a fák koronájában csúfoskodó moníliás gyümölcsmúmiákat, a hernyófészkeket és a tojáscsomókat le kell szedni és el kell égetni, amint erről már a metszés idején írtam.
A metszésről se feledkezz el

Néhány kerti növényt minden tavasszal termőre kell metszeni. Ilyen az őszibarack fája, amelynek az egyéves vesszőit metsszük vissza ügy, hogy a termővessző alatt (vagy közelében) egy rövid ugarcsap is maradjon a jövő évi termés érdekében. Az őszibarack- és a kajszifáknál a metszést nem szabad elsietni. Ennek akkor van a kedvező ideje, amikor a virágrügyek már bontakozni kezdenek.

Meg kell metszeni a meggyfákat is, mégpedig úgy, hogy a felkopaszodott gallyak tövén fejlődött egyéves vesszőt hagyjuk meg.

Ápold a talajt

Ne hanyagoljátok el a gyümölcsfák talajának ápolását! Ha ősszel nem történt volna meg, akkor most ásson be a férjed a fák aljának a földjébe érett istállótrágyát, tőzeges sertéstrágyát vagy műtrágyát. A felásott terület a koronacsurgón belül legyen. Ha szűkös volt a téli csapadék, akár már most meg lehet kezdeni a gyümölcsfák öntözését.
Nem maradhat el a permetezés

Igaz, szükséges rossz, de nem élhetünk meg permetezés nélkül. Különösen a szőlő és a gyümölcsfák szorulnak rá a vegyi növényvédelemre. A szőlőtőkéket már közvetlenül a rügyfakadás után, mégpedig megelőző jelleggel kell permeteznetek a peronoszpóra ellen a Cuprosan, a Ridomil Plusz, a Curzate vagy a Sandofan előírásos oldatával. Ezek szisztemikus növényvédő szerek, amelyek felszívódnak a szövetekbe és három hétig megvédik a fertőzésnek kitett hajtásokat, sőt azokat a hajtásrészeket is, amelyek a permetezést követően nőttek ki.

Tudom, hogy sok gondot okozott a ti kertetekben is az őszibarackfák levélfodrosodása, és gondolom, tanácsaim szerint az őszi lombhullás után és a tél végén megpermetezted a fákat bordói lé 1%-os oldatával. Most még egyszer hatásosan védekezhetsz a levélfodrosodás ellen, ha az őszibarackfákat Orthocid 50 WP 0,2%-os oldatával permetezed.
Szinte minden gyümölcsfát, illetve a virágokat vagy a gyümölcsöt károsítja a monília nevű gombabetegség, ezért fel kell készülnöd az ellene való permetezésre. Erre a célra a Rovral 0,2%-os, vagy a Rubigan 0,03%-os, vagy a Ronilan 0,1%-os, vagy a Buvicid K 0,2%-os oldatát használjátok!
A Pándy meggyfák terméketlenségét az idézi elő, hogy e fajta virágai önmeddőek, azaz csak idegen virágporral termékenyülnek meg. A virágokat termővé lehet "varázsolni", ha a meggyfákat teljes virágzás idején megpermetezed a Phyl-Set nevű hormonkészítmény oldatával (egy tablettát öt liter vízben oldj fel!). Ez nem vegyszer, hanem tökéletesen környezetbarát anyag!

Gyors termőrefordulás

Aki most ültetett gyümölcsfacsemetét, az minél előbb szeretné élvezni a saját termésű gyümölcs ízét. Fontos tehát a korai termőrefordulás, amelyet azzal alapozunk meg, hogy törpe alanyú csemetét ültetünk és alacsony, lehetőleg sövényfákat alakítunk ki. Nagyon jó szolgálatot tesznek a most már kapható edényes facsemeték, amelyek szerencsés esetben már a telepítést követő évben gyümölcsöt érlelnek.

A két-három éve ültetett, de termést még nem mutató alma- és körtefák vesszőit ajánlatos vízszintesen lekötözni. Az így irányított vesszők még a nyár folyamán berakódnak termőrügyekkel, és a következő évben már virágot bontanak. Ügyelni kell arra, hogy a lekötözött vesszők ne álljanak ívesen, mert akkor túl erős függőleges hajtások fejlődnek rajtuk.

További információk: Bálint gazda honlapján