Tisza-mentiek az Országgyűléshez fordulnak

A Szövetség az Élő Tiszáért petícióval fordult az Országgyűléshez és a Kormányhoz. Az önkormányzatokat, gazdálkodókat, civil szervezeteket tömörítő érdekképviselet a Vásárhelyi-terv továbbfejlesztésének felülvizsgálatáról szóló törvényjavaslat visszavonását kéri.

2007. október 16-án folytatta le a Parlament a Vásárhelyi-terv továbbfejlesztéséről (VTT) szóló törvény felülvizsgálatát célzó jogszabály-javaslat általános vitáját. A tervezet három órás vitájában nem csupán az ellenzéki, de kományoldalról is komoly kritikákat kapott. A Szövetség az Élő Tiszáért álláspontja szerint a törvényjavaslat ebben a formában nem kerülhet részletes vitára.

Október 20-án, Nagykörűben a tisza-menti önkormányzatok, gazdálkodók valamint a folyóért dolgozó civil szervezetek érdekeinek képviseletében eljáró Szövetség az Élő Tiszáért (SZÖVET), valamint a Vásárhelyi-terv továbbfejlesztése által érintett önkormányzatokat tömörítő VTT Önkormányzati Tanács petíciót fogadott el. Kérik az Országgyűlést, hogy a törvénytervezetet ne bocsássák részletes vitára. Felkérik a Kormányt, hogy a törvényjavaslatot vonja vissza és az érintettekkel folytatott egyeztetések után, átdolgozva terjessze az Országgyűlés elé.

Dr. Veres Nándor, Nagykörű polgármestere, a SZÖVET elnöke kiemelte: – Azért kell a törvénytervezet visszavonását követelnünk, mert az elmúlt 2 évben a helyi érintettekkel való egyeztetés, informálás, bevonás abbamaradt a beruházók részéről. A folyamatban lévő tározók építésének tapasztalatait, eredményeit sem a soron következő, már kiválasztott tározók önkormányzataival, szereplőivel; sem a térség más érintettjeivel nem osztották meg.

Az érdekképviselet szerint a VTT finanszírozásának az EU-s pályázati források ütemezéséhez való igazítása, valamint a megvalósítás 25 évre való elnyújtása a Tisza-völgy lakói számára vállalhatatlan árvízi kockázatot jelent. A Magyarország területének egynegyedét kitevő térség gazdálkodói számára a megvalósítás ilyen elnyújtása megnehezíti a szélsőséges időjárási jelenségek hatásait enyhítő tájhasználat időben történő kialakítását. A klímaváltozás okozta súlyosbodó aszályok, illetve egyenlőtlenebb csapadékeloszlások éppen a VTT-ben foglalt komplex árvízvédelmi, tájhasználatváltási, vidékfejlesztési intézkedések gyorsított megvalósítását tennék sürgetővé. A megvalósítás ma ismert ütemezése ezzel szemben politikai és finanszírozási szempontból értelmezhetetlen időszakot jelöl ki.

Kapcsolat:
Veres Nándor, 06-30-382-2697, elnok@elotisza.hu
Kajner Péter, 06-30-545-3140, kajnerp@elotisza.hu

Kapcsolódó dokumentumok