Tízmilliárddal kevesebb zöldcélokra

Támogatta a jövő évi költségvetési törvényjavaslat általános vitára bocsátását az országgyűlés fenntartható fejlődés bizottsága tegnap. Jávor Benedek szerint ténylegesen mintegy 10 milliárd forintos forráscsökkenés látható a környezetvédelmi feladatoknál.

 

A 2011. évi költségvetési törvényjavaslat mellett a Fidesz és a KDNP szavazott, az MSZP, az LMP és a Jobbik nem támogatta a javaslatot. Adorján Richárd, a Nemzeti Gazdasági Minisztérium (NGM) főosztályvezetője elmondta: jövőre 3 százalékos GDP-növekedéssel és 3,5 százalékos inflációval számol a kormány. Az előrejelzések szerint a fogyasztás, a beruházás, az export és az import is várhatóan növekedni fog. Az import nagyobb növekedése a folyó fizetési mérlegben hiányt okoz, ezt azonban a tervek szerint a tőkemérlegben a javulás ellensúlyozni fogja, ilyen értelemben a makrogazdaság egyensúlyban marad – tette hozzá.

Az Állami Számvevőszéket (ÁSZ) képviselő Karsai Lászlóné a jövő évi költségvetési törvényjavaslatról az ÁSZ véleményét ismertetve két kedvező változást emelt ki az egy évvel ezelőtti jogszabály-tervezethez képest. Az egyik, hogy a bázisalapú tervezési módszertant az állami feladatok körében az ennek ellátásához szükséges források meghatározása váltja fel. A másik, hogy a költségvetési dokumentum normaszövege és indoklása az egyszerűsítés és az áttekinthetőség irányában változott.

Petykó Adrienn, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) főosztályvezetője közölte: a szaktárca költségvetési támogatása – a költségvetés XII. fejezete – 22,3 százalékkal növekedett az előző évhez képest. Így az intézmények és a fejezeti előirányzatok tekintetében 2011-ben összesen 196 milliárd forint költségvetési támogatás áll rendelkezésre. A 2010-es évhez képest tehát majdnem 36 milliárd forinttal több támogatással gazdálkodhat a minisztérium. Ez a többlet egyértelműen az uniós forrásokat kiegészítő támogatások tekintetében jelentkezik, csaknem 23 milliárd forint növekedés kapcsolódik az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programhoz (ÚMVP) és egyéb uniós célokhoz.

A tárca által felügyelt intézmények tekintetében ugyanakkor 4,2 százalékos a támogatáscsökkenés, ennek ellenére több intézmény – az iskolák, a kutatóintézetek és a nemzeti parkok – alulfinanszírozottságán sikerült javítani. Jávor Benedek (LMP), a bizottság elnöke erre reagálva megjegyezte: a támogatásnövekedés mögött az áll, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium költségvetésébe "beolvadt" a volt környezetvédelmi tárca támogatása is. "Amennyiben nem a 2010-es költségvetési tervet, hanem a 2009-es tényleges teljesítést vesszük alapul, akkor az agrár- és a környezetvédelmi tárca 2009. évi együttesen 600 milliárd forintos költségvetéséhez képest 200 milliárd forinttal kevesebb összegről beszélhetünk, természetesen abból adódóan is, hogy bizonyos feladatok átkerültek más minisztériumokhoz" – mutatott rá.

Jávor Benedek szerint ténylegesen mintegy 10 milliárd forintos forráscsökkenés látható a környezetvédelmi feladatoknál. A bizottság elnöke előterjesztette a veszélyes anyagokat és technológiákat alkalmazó létesítmények hatósági engedélyezésének és ellenőrzésének megerősítéséhez szükséges törvénymódosítási javaslatokat, továbbá a veszélyes- és iparihulladék-depóniák felülvizsgálatáról, az Országos Környezeti Kárelhárítási Program kiterjesztéséről és a kárelhárítás kártételeinek finanszírozásáról szóló határozati javaslatot. Ezeket azonban előterjesztőként vissza is vonta, miután az ülésen Illés Zoltán, a VM környezetügyért felelős államtitkára közölte: a VM nem támogatja azokat. A jelenlévő képviselők többsége – pártállástól függetlenül – egyetértett abban, hogy a visszavont javaslatokat érdemes a későbbiekben ismét beterjeszteni, esetleg bizottsági indítványként, a szaktárcával folytatott konzultáció után. Így lesz – ígérte Jávor Benedek.  /MTI/

A felügyelőségek forrásait 200 millióval, a környezetvédő civil szervezetek támogatását több mint 100 millióval csökkentik, mely az ellenőrzés ellehetetlenítését jelenti – nyilatkozta Jávor Benedek a mai Magyar Nemzetben.

Forrás: greenfo.hu