Több mint ezer vad fulladt vízbe Tiszaroffnál

Vadászok és vízirendőrök mentik a vadakat a napokban elárasztott tiszaroffi vésztározó területén, a kár milliós – mondta el a Klubrádiónak Lengyel Andor, a tiszagyendai Kunsági Dózsa Vadásztársaság vadászmestere.

A 7,6 millió forintból épült és alig egy éve átadott, Velencei-tó méretű, közel 100 millió köbméter víz befogadására alkalmas Tiszaroffi árapasztó tározót a folyón levonuló árhullám miatt közel 60 millió köbméternyi vízzel árasztották el a napokban.

Emiatt azonban jelenleg nem csupán a vetéseket, de két környékbeli vadásztársaság vadászterületét is átlagosan 2-3 méter mélységű víz borítja. A tározó zsilipjeinek megnyitása óta becsléseik szerint összességében akár ezer felett is lehet az elpusztult vadak száma. Ezen belül a legsúlyosabb veszteség az őzpopulációt érte. E vadfaj törzsállományának ugyanis mintegy 60 százaléka, míg idei szaporulatának 90 százaléka esett áldozatul az áradásnak – közölte a szakember.

A tiszagyendai Kunsági Dózsa Vadásztársaság vadászmestere, Lengyel Andor elmondta: vasárnap óta kollégáival mintegy 35 őzet és néhány mezei nyulat sikerült kimenteniük az elárasztott területekről. Az állatok nagyobb része a létesítmény néhány magasabban fekvő pontjára húzódott, itt tudták befogni őket.A többire a tározót körülvevő, összesen 23 kilométer hosszú töltés oldalában, a magas fűben megbújva, kereső vadászkutyákat bevetve bukkantak rá – tette hozzá.

Forrás: klubradio.hu