Tudósítás a tokaji VízVálasztó fórumról

A VízVálasztó fórumsorozatunk záró eseményét Tokajban rendeztük, ami több szempontból is jelképes. Tokaj egyrészt határpont a hegyek és a síkságok, a Felső- és a Közép-Tisza között, másrészt kezdőpontja a SZÖVETnek, alakuló konferenciánk helyszíne. Most is a Tokaji Ferenc Gimnázium épületébe jöttünk, és nem csak a tér, de az idő is jelképes: a tél utolsó napja, a vízgazdálkodási csúcsidő kezdetén találkoztunk. Ilyenkor van a vizek ébredése, először a víz megjelenik a síkságokon, aztán a folyókban is; a jelenlegi rendszerben az előbbi belvízként okoz károkat, az utóbbi árvízként fenyeget. És megindul a harc a víz ellen.
Szakmai koncepciónk szerint mi a Víz választását mutatjuk be Projektünkben, ezen belül hogyan lehet úgy értelmezni és kezelni a vizet, hogy az ne káros belvízként vagy veszélyes árvízként jelentkezzen. A rendezvényen kiemelt szerepet kapott a hozzáállás kérdése, tehát ember és víz viszonya, értékrendi szinten és gyakorlati szinten, vízvisszatartó projektek és vízkezelések példáján, valamint az erdők és a víz kapcsolatában. Az előadásokról videófelvétel készült, Kun Gábor jóvoltából, amik a VízVálasztó tudástárt gazdagítják a továbbiakban.
Este szakvezetést kaptunk arról, hogy a bor nem válik vízzé, illetve másnap a meredek lefolyások kezelésére néztünk rá, illetve az Alföldre, a Nagy-Kopaszról.

Néhány kép a rendezvényről, alább: