Tudósítás egy lehetséges turisztikai vonzerő főpróbájáról

Szeptember 27-én „Nagy közös befőzést” tartott néhány nagykörűi „gazda”. Hogy tulajdonképpen mit is jelent ez a kezdeményezés?

A „melaminos” a „dioxinos”, „afatoxinos”.. szóval a mérgezett élelmiszerek korában egyre többen nyúlnak a „csodaszerhez”:

Csináljuk meg mi magunk élelmiszereinket!

Itt falun ráadásul nem is nagyon kell csinálni. Az alapanyagok még kéznél vannak, elő kell venni a régi recepteket, fel kell eleveníteni az emlékeket.

Hiszen nem is volt az olyan régen: házikenyér, házi lekvár, befőtt, savanyú, ételízesítő és társaik.

Egyre nagyobb az igény ezekre az un. helyi termékekre, mert finomak, egészségesek és nem utolsó sorban tudjuk, hogy mi van bennük, mert a legbiztosabb garancia van mögöttük: a gazda arca.

Egyre többen fedezik fel az ebben rejlő gazdasági lehetőségeket is és egyre több helyen rendezik meg a maguk bevásárlótúráját vagy az ezzel összekötött helyi termékfesztivált.

Ez Nagykörűben is határozott szándék, de mielőtt a „színpadra lépnénk” ezzel a kezdeményezésünkkel úgy éreztük, hogy illik főpróbát tartanunk.

Ezt a célt szolgálta a szeptember végén megtartott nap, mely nyilvános volt, de nem hirdettük, éppen a főpróba jellege miatt.

A cél röviden az, hogy minél több helyi áru és termék találjon jó áron gazdára.

A következő, immár meghirdetett napot november közepére tervezzük és természetesen még hirdetni fogjuk.

További képek megtekinthetők itt.

 

Ifj. Barát József
Fotók: Tóta Gábor