Új védjegy tiszai termelőknek

A Szövetség az Élő Tiszáért (SZÖVET) június óta szervez különböző akciókat azért, hogy a magyar gazdák tisztességes áron értékesíthessék áruikat. A civilszervezet legújabb kezdeményezése az Élő Tisza Terméke védjegy, amelyet a jó minőségű, Tisza vízgyűjtőterületéről származó termékek és szolgáltatások használhatnak majd.

Környezetbarát segítség

A védjegy elsődleges célja, hogy segítse a Tisza vízgyűjtőterületéről – tehát a komoly gazdasági problémákkal küzdő keleti régiókból- származó termékek piacra jutását. Reméljük, hogy a védjegynek köszönhetően könnyebb lesz a termékek értékesítése, fellendül a helyi gazdaság – nyilatkozta lapunknak Kajner Péter, a SZÖVET elnökségi tagja.

Kajner szerint a kereskedelmi láncok megkerülésével közvetlen kapcsolat alakulhat ki a termelők és a fogyasztók között, s a hagyományos, környezetkímélő termékek mérsékelt áron juthatnak el a vásárlókhoz. A védjegytől nem csupán a magyar termelők helyzetének javítását, hanem a Tisza-menti termelési rend környezetkímélő irányba terelését is várják a szervezők. “A hosszú távú cél, természettel együttműködő, fenntartható gazdálkodási rendszer létrehozása a térségben” – hangsúlyozta a szakértő.


Kajner Péter – Természettel
együttműködő gazdálko-
dást szeretnénk

Forrás: MTI

A védjegy rendszerének kidolgozása már az utolsó fázisban van, így november-decemberben valószínűleg el is indul az akció. “Bár a nyáron tartott fórumsorozaton számos termelő jelezte részvételi szándékát, hivatalosan csak az év végétől fogadunk jelentkezéseket. Mivel a kezdeményezés elsősorban hátrányos helyzetű termelőknek szól, a védjegy használatáért csupán alacsony licenszdíjat kérünk, amely megegyezik a SZÖVET tagdíjával” – árulta el a részleteket Kajner.

A védjegy megszerzésének feltételei

Öt kritériumnak kell megfelelniük azoknak a gazdáknak, szolgáltatóknak, akik használni kívánják az Élő Tisza Terméke védjegyet. Fontos követelmény, hogy az adott termék a Tisza vízgyűjtőterületéről származzon. A területiség meghatározására a SZÖVET tudományos munkatársa pontos listát készített, amelyen öt-hatszáz helység szerepel. (A lajstromban nemcsak Tisza-menti, hanem annál távolabbi, kelet-magyarországi területek is találhatóak.) További feltétel, hogy a kérdéses áru természetes talajon termesztett, magyar tulajdonban lévő magyar portéka legyen, és a biológiai sokféleséget elősegítő gazdálkodásból származzon. Ionizáló, radioaktív energiával tartósított termékek pedig semmi esetre sem szerezhetik meg a védjegyet – összegezte a követelményeket Szabadkai Andrea, a SZÖVET munkatársa.

A kötelező feltételek mellett további huszonnégy szempont létezik, amelyek közül a termelő kiválaszthatja az egyes termékek tulajdonságainak megfelelő megjelöléseket. Többek között a bio minősítéssel rendelkező, vegyszermaradványoktól mentes, kizárólag természetes alapanyagokból készített, tájjellegű és cukormentes jelölések kerülhetnek fel a termékek címkéjére. Ez a rendszer azért is különleges, mert a gazdák – a multikkal ellentétben – személyesen vállalnak garanciát termékeikre.

Vnegyed

Korábban:

Élőpiac és tájbolt a Tiszánál

Termelőkre vár a pesti piac

Magyarok Piaca – termelőkért és fogyasztókért

Forrás: Origo