Újabb 43 termék viselheti a Kiváló Magyar Élelmiszer védjegyet

A mostani 30 százalékról a jövő év végéig 50 százalékra kívánják növelni a magyar fogyasztók körében a Kiváló Magyar Élelmiszer védjegy ismertségét, amely már több mint 500 magyar terméken szerepel – mondta Simon Péter, az Agrármarketing Centrum (AMC) igazgatója.

 

Az AMC vezetője azon a díjátadó gálán beszélt minderről, amelyen kilenc cég 43 terméke kapta meg a jogot a védjegy viselésére. Simon Péter elmondta: a Kiváló Magyar Élelmiszer védjegy rendszerének fenntartására az idén mintegy százmillió forintot költöttek, jövőre azonban ennél többet kívánnak e célra fordítani. Megjegyezte ugyanakkor, hogy az AMC-nek még nincs pontos jövő évi költségvetése.
Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért is felelős államtitkára az újdonsült védjegybirtokosokat üdvözölve elmondta: a magyar élelmiszerek részét képezik a magyar egyetemes kultúrának.


A hagyományokban rejlik ugyanis a magyar élelmiszerek ismertsége, kedveltsége, és leggyakrabban kiváló minősége is. Utalt arra, hogy az utóbbi időben nyilvánosságra került élelmiszerbotrányok leginkább az import termékekre vagy nyersanyagokra voltak visszavezethetők. Ez szerinte olyan társadalmi méretű élelmiszerbiztonsági kockázatot rejt magában, ami mellett nem lehet szó nélkül elmenni, és a kialakult helyzet kormányzati szintű beavatkozást igényel. Az egyik legelső ilyen intézkedés a másodlagos élelmiszervizsgálatok rendszerének bevezetése volt. Ennek során a kockázatosnak minősített külföldi termékekről részletes jelentést kértek a vállalkozóktól. Erre azért van szükség, hogy az élelmiszerlánc felügyeleti hatóság megfelelően kotrollálhassa valamennyi, a polcokra kerülő termék biztonságát és minőségét.


A Vidékfejlesztési Minisztérium a gyártók és a kereskedők minőségorientációjának ösztönzése mellett fontosnak tartja a fogyasztói minőségtudatosság, továbbá a magyar termékekhez kötődő lojalitás megerősítését is. Ennek érdekében a célkitűzések között szerepel a minőségi élelmiszerek előállítóinak további segítése.
Az államtitkár jelezte: folyamatban van a Magyar Élelmiszer Könyv szabályrendszerének átalakítása, amelynek során az eddigi szabályozás kétszintűvé válik.


Az első szintet lényegében a jelenleg érvényben lévő szabályozás adja, az új elem a magyar hagyományokra, illetve a magasabb szintű minőségi elvárásokra alapozva az eddig megismerteket meghaladó, de nem kötelezően alkalmazandó, azaz egy önkéntes betartáson alapuló rendszer kidolgozása és bevezetése.

2010. évben Kiváló Magyar Élelmiszer védjegyet elnyert termékek listája letölthető alább.

Forrás: fvm.hu

Kapcsolódó dokumentumok