Újabb klímavédelmi programot indított a zöldtárca

Egymilliárd forint keretösszegű csereakcióval közel 15 ezer korszerű és energiahatékony háztartási gép beszerzéséhez nyújt támogatást a KvVM. A Klímabarát Háztartás Programban gépenként 60-70 ezer forint támogatás is kapható.

 

Az új háztartási gépek beszerzésére az időskorúakat, nagycsaládosokat, a fogyatékkal élőket és a regisztrált munkanélkülieket segítő alapítványok és egyesületek pályázhatnak. A pályázatok 2010. október 30-ig vagy az egymilliárd forintos keret kimerüléséig lehet benyújtani, elbírálásuk folyamatos.

A zöldtárca a program keretében háztartásonként és a pályázatot benyújtó szervezetek saját részére székhelyenként egy régi mosógép és egy hűtőgép cseréjét támogatja "A", vagy annál jobb energiaosztályú új gépre. Egy pályázaton maximálisan bruttó 70 ezer forint támogatás adható "A+" és "A++" osztályú gépre, míg 60 ezer forint az "A" osztályú gépekre. Mivel a program elsődleges célja a klímavédelem, ezért az új gépek vásárlása mellett hangsúlyt fektet a működőképes, régi háztartási gépek visszagyűjtésére is.

A minisztérium számítása szerint a program megvalósításával mintegy kétezer tonnával csökkenhet a magyar háztartások éves szén-dioxid-kibocsátása, ami egy 200 hektáros tölgyerdő éves szén-dioxid-megkötésének felel meg, illetve 2.600 megawattos csökkenést jelent a lakossági energiaigényben. A magyar háztartásokban a nagy háztartási gépek 43,2 százaléka nyolc évnél idősebb. Amennyiben az összes ilyen gépet lecserélnék, akkor elméletileg összesen 1,8 millió tonna szén-dioxid-kibocsátás megtakarítást lehetne elérni. A gépcsere jelentős megtakarítást is eredményez a háztartások számára, mivel a korszerű háztartási gépek 20-50 százalékkal kevesebb villamos energiát fogyasztanak, mint a régiek.

A Magyarországon forgalomban lévő hűtő- és mosógépeken az uniós szabályozásnak megfelelően kötelező elhelyezni az energiacímkét. Az energiacímke A–G-ig osztályozza a készülékeket energiahatékonyságuk szerint. A „C” energiaosztályú készülékek átlagosan 65%-kal, a „B” energiaosztályúak pedig 30%-kal több áramot fogyasztanak, mint az azonos űrtartalmú és kivitelű „A” osztályú készülékek.
PÁLYÁZATI FELHÍVÁS – Zöld Beruházási Rendszer Energiatakarékos Háztartási Gépcsere Alprogram >>> 

Az új klímavédelmi programot üdvözölte a háztartási gépek gyártóit és forgalmazóit tömörítő CECED Magyarország Egyesülés is, azonban közleményében emlékeztetett, hogy nagyobb kibocsátás-csökkentés lett volna elérhető a támogatottak körének kiszélesítésével, valamint a támogatási intenzitás mérséklésével. Mészáros Fanni cégvezető úgy vélte, a programnak minden magyar háztartásra ki kellene terjednie, és a támogatási intenzitást 25-35 százalékra kellene leszorítani. Ezzel mintegy 70 ezer háztartási gépet lehetne korszerűbbre cserélni az egymilliárd forintos keretösszegből, a jelenlegi konstrukció szerinti 15 ezer darab helyett.
Ceced a csereprogramról (254 KB word)

Forrás: greenfo.hu