Újra jön a flakonár

Jelenleg 675 kilométeres szakaszon van árvízvédelmi készültség az országban, a belvízzel elöntött terület nagysága 114 000 hektár. Az áradó Tisza Tiszabecsnél, és a Szamos Csengernél 40-50 db/perc műanyag flakont sodor.

 

 

A vízügyi igazgatóságok felkészültek a belvízi és az árvízi védekezésre – jelentette be Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter az Országos Műszaki Irányító Törzs központjában, kihelyezett kormányszóvivői tájékoztatón.  Csaknem 900 vízügyi szakember vesz részt az ár- és belvízi védekezésben. Hétfőn felállt az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT), hogy központilag irányítsa a felkészülést az ár- és belvízi védekezésre. A kormányzat folyamatosan és maradéktalanul biztosítja az árvízi és belvízi védekezéshez szükséges forrásokat – hangsúlyozta a miniszter.

Belvízi helyzet

A belvízzel elöntött terület nagysága jelenleg 114 000 hektár, ebből 58 ezer hektár a vetés-szántó. Elsősorban a Bodrogközben, Felső-Szabolcsban, Közép- és Dél-alföldön, a Körösök vidékén alakultak ki nagyobb elöntések. Az országban 9 környezetvédelmi és vízügyi igazgatóság (Baja, Pécs, Szombathely, Nyíregyháza, Miskolc, Debrecen, Szolnok, Szeged és Gyula) területén összesen 51 szakaszon van árvízvédelmi készültség, ez hazánk 30%-nak megfelelő terület. Jelenleg 17 szakaszon – a Duna-Tisza közén és a Dél-Alföldön – I. fokú, 34 szakaszon pedig – Bodrogközben, Felső-Szabolcsban, a Közép- és Dél-Alföldön, valamint a Körösök vidékén – II. fokú a belvízvédelmi készültség. Összesen 165 db szivattyútelep áll készültségben. A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Örményesen a helyi vízügyi szakemberek irányításával III. fokú védekezés folyik. Belvízvédelmi készültséget 14 vízgazdálkodási társulat, valamint 17 önkormányzat rendelt el.

Tegnap 128 db szivattyútelep 13,1 millió m3 belvizet emelt át a befogadókba, 514 fő vett részt a védekezési munkálatokban. Jelenleg 21 db belvíztározóban 32,2 millió m3 belvizet tároznak. A Szolnok térségében súlyosbodó belvízhelyzetre való tekintettel az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) 10 fő szivattyútelepi gépészt rendelt át a győri központú vízügyi igazgatóság területére.

A talaj felső, 0.5-1 m mélységig telített rétege még fagyott, így az olvadó hó és a csapadék egyelőre nem tud beszivárogni a talajba, a folytatódó enyhülés hatására azonban további területek elöntése várható. A jelenlegi előrejelzések szerint ma délutántól szerda délig, péntek délutántól szombat délutánig várható többfelé eső, zápor, és a jövő hét elején is számítani lehet további esőre. A talajok telítettsége, a meglévő hótakaró, és az előrejelzett csapadékok alapján további belvízvédekezésre kell számítani a téli-tavaszi időszakban: március közepén további komoly elöntések várhatóak.

A tavaszi belvízi helyzet súlyosbodásának megelőzésére intézkedési terv készült, melynek során a vízügyi igazgatóságok felmérték a legkritikusabb helyeket és megkezdik a beavatkozásokat a vízfolyási akadályok megszüntetésére. A legfontosabb feladat, hogy az elöntéssel fenyegetett területekről a víz elvezethető legyen, ehhez a befogadó csatornák kapacitásának biztosítása, a vízelvezető árkok és csatornák kitisztítása egyaránt szükséges.

Árvízi helyzet

A hazánk kisebb folyóin az enyhülés következtében megindult hóolvadás és az egyes vízgyűjtőkön esett csapadék hatására indultak meg az áradások. Folyóink elsőrendű, állami fővédvonalain jelenleg 675 km hosszban van védelmi készültség érvényben. A Duna vízgyűjtőjén a hóban tárolt vízkészlet 10,80 km3, a Tisza esetében pedig 3,46 km3.

Jelenleg 675 kilométeres szakaszon van árvízvédelmi készültség az országban. III. fokú a készültség a Zagyva alsó szakaszán Jásztelek és Szászberek között, valamint a Tápión, összesen 100 km hosszban. II. fokú a készültség a Zagyva felső szakaszán Mátraverbély és Jásztelek között és a Hortobágy-Berettyón,összesen 173 km hosszban. I. fokú készültség van érvényben a Tarnán, a Krasznán, a Fekete- és Fehér- és Kettős-Körösön, összesen 402 km hosszban. Tegnap az árvízi védekezésben 379 fő vett részt, a harmadfokú védekezésre való tekintettel az Országos Műszaki Irányító Törzs vezetője 22 főt vezényelt át a Zagyvai védelmi szakaszra.

Vízminőségi kárelhárítási

Az áradó Tisza folyó Tiszabecsnél 40-50 db/perc műanyag flakont sodor az ukrán részvízgyűjtő területről, a Szamoson a csengeri határszelvényben a megfigyelt flakonok mennyisége meghaladja a 40-50 db/perc-et. II. fokú környezeti kárelhárítási készültség keretében a vízügyi szakemberek vízminőség vizsgálatokat végeznek a Nyugati főcsatorna és a Keleti főcsatorna térségében.

A tavaszi belvízi helyzet súlyosbodásának megelőzésére Intézkedési Terv készült, melynek során a vízügyi igazgatóságok felmérték a legkritikusabb helyeket, és megkezdik a beavatkozásokat a vízfolyási akadályok megszüntetésére. A legfontosabb feladat, hogy az elöntéssel fenyegetett területekről a víz elvezethető legyen, ehhez a befogadó csatornák kapacitásának biztosítása, a vízelvezető árkok és csatornák kitisztítása egyaránt szükséges.

Forrás: Greenfo