Uniós jogsértési eljárás a girincsi erdőirtás miatt

Magyarország eddig nem hozott megfelelő kiegyenlítő intézkedéseket a Borsod-Abaúj-Zemplén megyében fekvő Girincsi Nagy-erdőt ért kár ellentételezésére és a Natura 2000 hálózat általános ökológiai egységességének megóvása érdekében.

 

A Tiszántúli Természetvédők Társulata 2009. májusában Európai Uniós közösségi eljárást kezdeményezett az Európai Bizottság Környezetvédelmi Főigazgatóságánál a Magyarország észak-keleti részén elhelyezkedő Borsod-Abaúj-Zemplén megyében fekvő Girincs község mellett található, a magyar állam tulajdonában, a Délbükki Erdészeti Igazgatóság erdészeti kezelésében, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi kezelésében levő, a Natura 2000 hálózat részét képező HUBN20029 kódszámú kiemelt jelentőségű természetmegőrzési területként nyilvántartott 111,92 ha kiterjedésű Girincsi Nagy-erdő irreverzibilis természetkárosítása ügyében.

Girincsi Nagy-erdő természetkárosítása

A Tiszántúli Természetvédők Társulata beadványa nyomán az Európai Bizottság Környezetvédelmi Főigazgatósága vizsgálatot indított, amelynek eredményeként arra a megállapításra jutott, hogy Magyarország nem teljesítette a természetes élőhelyek, valamint a vadon élő állatok és növények védelméről szóló 92/43/EGK tanácsi irányelv alapján fennálló kötelezettségeit, ezért a Európai Bizottság úgy határozott, hogy 2010/4112 ügyszám alatt jogsértési eljárást kezdeményez Magyarország ellen. Ennek megfelelően az Európai Unió működéséről szóló szerződés 258. cikke alapján a Bizottság 2010. szeptember 30-án felszólító levelet küldött a Magyar Köztársaság Kormányának. A felszólító levélben a Bizottság többek között azt a nézetet vallja, hogy Magyarország eddig nem hozott megfelelő kiegyenlítő intézkedéseket a Girincsi Nagy-erdőt ért kár ellentételezésére és a Natura 2000 hálózat általános ökológiai egységességének megóvása érdekében. A Bizottság felkérte a Magyar Köztársaság Kormányát, hogy a felszólító levél kézhezvételétől számított két hónapon belül juttassa el a Bizottság részére a fent említett jogsértéssel kapcsolatos észrevételeit.

Vandál pusztítás a girincsi Sajó-parton

A Tiszántúli Természetvédők Társulata által kezdeményezett jogsértési eljárás nyomán 2010. május 5-én a Natura 2000 hálózat részét képező Sajóládi-erdő nem megfelelő védelme miatt kapott utolsó figyelmeztetést Magyarország az Európai Bizottságtól.

Forrás: greenfo.hu