Vállalkozói negyed cikke: Új rendelet: zöld utat kapnak a kistermelők

 

A cikkben olvashatnak a közigazgatási egyeztetésen túljutott, miniszteri aláírásra küldött kistermelői rendeletről. Bemutatjuk a főbb változásokat, és ismertetjük a civil partnerek véleményezéseit a rendeletről.

 

Néhány példa a véleményekből:

FATOSZ:
– Fontos megjegyzés, és egyben a jogbiztonság alapja, a következő javaslatuk: „A falusi vendégasztal szolgáltatás keretében fogyasztásra adott élelmiszerek nem minősülnek közfogyasztásra adott élelmiszernek.” Így lehet megkínálni a fizető vendéget pálinkával, borral hogy csak egyet említsünk a jogértelmezés útvesztőiből.
– A falusi vendégasztal szolgáltatónak ne csak a saját lakóházában legyen lehetősége  vendéget fogadni, hanem a lakóhelyéül szolgáló településen is. Lásd: Falusi rendezvényszervezés, Bucsu, Falunapok.
– A kistermelő az általa megtermelt vagy előállított élelmiszert falusi vendégasztal szolgáltatás keretében is értékesítheti.
– A magánháztartásban vagy a gazdaság helyén (nem szükséges vágóhidon, vágóponton levágni) házivágás során  levágott sertésből, juhból, kecskéből, szarvasmarhából vagy struccból származó hús, hústermék csak akkor értékesíthető, ha
a) a falusi vendégasztal szolgáltatás keretében a hústerméket, ételt alapos sütéssel-főzéssel hőkezelték, az állomány megfelel az előírt kezeléseknek, ellenőrzésnek, valamint, ha a juh és kecske nem idősebb 18 hónaposnál, a szarvasmarha nem idősebb 30 hónaposnál;
b) a sertésből származó nem hőkezelt hústermék alapanyagául szolgáló hús kielégítő eredménnyel átesett a húsban előforduló trichinella hatósági vizsgálatára vonatkozó különös szabályok megállapításáról szóló, 2005. december 5-i, 2075/2005/EK bizottsági rendelet (a továbbiakban: 2075/2005/EK rendelet) I. mellékletének I. vagy II. fejezete szerinti vizsgálaton.
c) a kistermelőnek, a lakóhelyén vagy gazdaságában rendezett rendezvényen, ha az állatból alapos sütés-főzés útján hagyományos ételt készít és értékesít, amennyiben az állomány ellenőrzött, az előírásoknak megfelelően kezelt.

SZÖVET:
– Falusi vendégasztal során az élelmiszerek értékesítése, napi legfeljebb (15 helyett) 16 főig lehessen, mert falusi szálláshely esetében 8 szoba 16 férőhelyről beszélünk.
– A FATOSZ véleményének 4. pontja szerint észrevételt a SZÖVET is megküldte.
– A hús fagyasztását a falusi vendégaszatl szolgáltató részére engedni kell. Ezen észrevételt a FATOSZ is megtette.
– A minisztérium javaslatában benne volt, hogy visszaáll az alkalmi rendezvényekre a kitelepülési díj fizetési kötelezettség 15 000 Ft/alkalom díjjal. Ezt a SZÖVET és a gazdák véleménye szerint nem szabad visszaállítani (2009. októberig volt!). Alternatív megoldás, ha csak a szervezőnek kell 15 000Ft díjat fizetni, függetlenül a kitelepülők számától.

A RÉSZLETES CIKK ITT OLVASHATÓ