Változtak az őstermelők adózási feltételei

Több tekintetben módosul idén az őstermelők adózása. Az egyik fontos változás a kistermelőkre vonatkozó bevételi értékhatár emelkedése hétről 8 millió forintra. Ez azt is jelenti, hogy az őstermelők átalányadójára vonatkozó értékhatár is 8 millió forintra emelkedik.

 

Az őstermelőket is érinti a február 1-től életbe lépett cégautó adó bevezetésére vonatkozó szabályozás. Ha az érintett adózó a tulajdonában lévő személygépkocsit mezőgazdasági tevékenysége céljaira használja, és a felmerülő költségeket elszámolja, cégautó adó fizetési kötelezettsége keletkezik.

A cégautó adó 1600 köbcentiméterig havi 7000 forint, efölötti hengerűrtartalom esetén 15 000 forint. Az átalányadózó őstermelő nem fizet cégautó adót, mivel tételes költséget nem számol el.

Az átalányadózó őstermelőkre vonatkozóan új előírásként jelenik meg a számlatartási kötelezettség. A beszerzésről szóló számláikat akkor is kötelesek megőrizni elévülési ideig, ha azokat költségként nem is számolják el.

A járulékfizetés tekintetében is tartalmaz az adócsomag egy kisebb változást. A bevétel 20 százalékából kiinduló járulékalap megállapítását a továbbiakban a kistermelők alkalmazhatják.

Forrás: Kecskemetitv.hu