Vásárhelyi-terv: Brüsszelhez fordulnak a bodrogközi gazdák

2007. február 23. 20:17
Átvett hír a Magyar Nemzet Online-ról 

Két és fél éve várnak a bodrogközi gazdák arra, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Cigánd térségében a Vásárhelyi-terv részeként épülő árapasztó tározó beruházása miatt megkezdődjön a tájgazdálkodási program; amennyiben nem történik semmi az ügyben, Brüsszelhez fordulnak segítségért – mondta Molnár Géza, a karcsai központú Bokartisz Kht. ügyvezetője a témáról rendezett pácini fórumon.

Molnár Géza úgy fogalmazott, hogy a beruházáshoz szorosan kötődő tájgazdálkodással kapcsolatban pontos információkat eddig nem kaptak, pedig szervezetük is részt vett a cigándi vésztározó kialakításához kötődő tájgazdálkodási program előkészítésében. A tervek szerint programirodát nyitottak volna a térségben, ahol a mintegy négyezer hektáros területen zajló beruházásban érintett csaknem ötven gazda megfelelő információkhoz jutott volna, ám amióta a lebonyolítással megbízott kormányzati iroda beadta a pályázatot az európai uniós forrásra, azóta nincsenek jogi kapcsolatban a felelősökkel.

Molnár Géza hozzátette: felelősséget éreznek a térség földtulajdonosaiért, és készek segíteni törekvéseiket a helyzet megoldása érdekében. Véleménye szerint a gazdák jelenleg nem tudják, hogy ha megépül és működni kezd a tározó, akkor milyen ellenételezést kaphatnak a Tisza vizével elárasztott szántójukért. A tájgazdálkodási program hiánya miatt szerinte akár az is elképzelhető, hogy vissza kell fizetni az uniónak azt a 13 milliárd forintnyi támogatást, amelyet erre a projektre kapott az ország.

A jelenlévő gazdálkodók egyetértettek abban, hogy első lépésként levelet küldenek a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséghez, amelyben kifogásaikat megfogalmazzák. Ha pedig továbbra sem történik az ügyben semmi, akkor készek aláírásgyűjtésbe kezdeni az érintettek körében, és azt a dokumentumot már a brüsszeli illetékesekhez juttatják el.

(MTI)