Vatikáni klímaerdő Tiszakeszi mellett
Az idén ősszel kezdődhet a Vatikán széndioxid-kibocsátását teljes egészében kiváltó, 15 hektáros “klímaerdő” telepítése Tiszakeszi közelében – mondta Gazdag Dávid, az erdősítést végző KlímaFa Kft. ügyvezető igazgatója. 

Az ökológiai restaurációval foglalkozó, magyar-amerikai Planktos-KlímaFa 2007 nyarán ajánlotta fel az egyházi állam számára, hogy 150 ezer facsemete ingyenes telepítésével teljesen megváltja az ország államának széndioxid-kibocsátását.

Az őshonos fafajtákból álló “klímaerdő” területét korábban Tiszakeszi közelében jelölték ki, az erdőültetési tervek elfogadása után pedig már a facsemeték megrendelése is megtörtént. A környezetvédelmi cég ügyvezető igazgatója hangsúlyozta, hogy az évente 30 ezer tonna szén-dioxidot lekötő és mintegy 30 millió forint értékű felajánlás elsősorban szimbolikus jellegű volt, amellyel a szén-dioxid lekötését garantáló biológiai sokszínűségre kívánták felhívni a figyelmet.

A KlímaFa által tervezett erdők különlegessége Gazdag Dávid szerint abban rejlik, hogy azokban nem zajlik fakitermelés, így 20 éves kezelési fázis után egy teljesen érintetlen “őserdő” alakul ki, melynek életben tartásához nincs szükség további emberi beavatkozásra.

A Vatikán számára történt felajánlás hatására Gazdag Dávid tájékoztatása szerint már több ország, illetve kibocsátó cég is felvette a kapcsolatot a KlímaFa Kft-vel, amely Magyarország mellett elsősorban Bulgáriában és Romániában tervez további erdőültetéseket a közeljövőben. A budapesti székhelyű, összesen mintegy tíz szakembert foglalkoztató KlímaFa Kft. tavalyi, mintegy 100 ezer forintos bevételével szemben 2008-ban már 100 millió forintos nagyságrendű bevételre számít.

Forrás: Greenfo