Védik a Tisza-menti kérésztelepeket
Mindennapos járőrözéssel védi a Tisza-menti kérésztelepeket a vízirendőrség, a Hortobágyi Nemzeti Park és a Szatmár-Beregi Tájvédelmi Körzet. A folyamatos razziázással a védett tiszavirág lárváinak illegális gyűjtését igyekeznek megakadályozni.
Az agyagos partoldalakon található kérésztelepeken ugyanis többen kiássák a fejlődő lárvákat, s mivel a Tiszában élő halak kedvelt csemegéje a nyáron tömegével megjelenő, csak órákig élő szárnyas, barnás színű rovar és annak átmeneti fejlődési alakja is, az utóbbit csaliként használják a horgászáshoz.

Az ellenőrzések során a folyó partján horgászók csaliját is megnézik és a kérészlárvát használókkal szemben minden esetben eljárást indítanak – mondta Gere István százados, a vízirendészeti kapitányság vásárosnaményi őrsparancsoka. Legutóbb egy esetben büntetőjogi felelősségre vonást kezdeményeztek egy horgásszal szemben, mert 40 lárvát találtak nála. További 12 esetben pedig szabálysértési feljelentéssel éltek a természetkárosítókkal szemben.

 A

 

százados emlékeztetett, hogy 100 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható az a személy, aki a védett rovart elpusztítja. Aki pedig tíz lárvánál többet kiás – amelyek természetvédelmi értéke együttesen meghaladja a húszezer forintot -, bűncselekményt követ el, s akár szabadságvesztéssel is sújtható.
Az őrsparancsnok megjegyezte, hogy sokan nincsenek tisztában a tiszavirág és lárvájának védett státusával, ezért az állandó ellenőrzéseken
felhívják erre a horgászok figyelmét, hogy megelőzzék a tiszai kérésztelepek károsítását.

Forrás: Greenfo

http://greenfo.hu/termeszetvedelem