Végképp bezárhatnak a falusi vendéglátók

Harminchárom civil szervezet közösen fordult az agrár igazgatáshoz, hogy érdekeiket egyeztetve változtassanak a kistermelést szabályozó rendeleteken. Ez részben hiánypótló lenne, hiszen 2010-től hatályon kívül helyezik a falusi és agroturizmust eddig szabályozó kormányhatározatot. Mi lesz például a falusi piacokkal? Erre is kereste a választ Lévai András. (A műsorban Szabadkai Andrea nyilatkozik a SZÖVET-től, de tévesen a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége szakértőjeként mutatják be). Hallgassa meg!

Itt van rögtön a falusi piacok kérdése, a jelenleg hatályos rendeletkezés ugyanis a városi piaci csarnokokra lett megalkotva, ezeket a higiéniai normákat pedig egy kispiac nem tudja tartani. Fontos kérdés lenne például a tájboltok engedélyezése is, ahol a háztájiban előállított különböző élelmiszerek árusítása válna lehetővé. A rendelet-tervezet megalkotásában részt vett a Falusi- és Agroturizmus Országos Szövetsége is:

– Erre fogadóképes a Minisztérium és az MgSzH is. Tényleg pozitív tárgyalások folynak. És mindemellett a kormány meg hoz olyan rendelkezéseket adószabályokat, amelyek pont a művelőit fogják kiirtani.

Hiszen a megszűnő, falusi turizmust szabályozó kormányhatározat eltörölné a vendégasztali szolgáltatások adómentességét is. Így viszont a takarékossági csomag ellehetetleníti az ebből élőket – állítja a szervezet.
A 33 szervezet javaslata végre rendet tenne a rengeteg vitát megélt házi sertésvágások, illetve a háznál feldolgozott húsételek kínálásában is. A jelenleg hatályos szabályozás szerint – bármennyire is meglepő – bárki vághat sertést, de abból készült ételt senki nem kínálhat vendégeinek.

– Az, hogy fizető vendégnek valaki felszolgáljon házilag levágott disznót, azt már nagyon régen – három de inkább hat éve – nem engedik a hazai szabályok.

– És akkor hogy oldották meg ezt eddig a falusi vendéglátók?

– Ez egy nagyon jó kérdés, elmondom! Nemrég beszéltem épp’ a sertéságazat vezetőjével, aki elmondta, hogy úgy oldják meg, hogy másik disznót kínálnak a vendégeknek.

A falusi vendéglátók értetlenül állnak azelőtt, hogyan kötik gúzsba őket a nálunk hatályos rendeletek. Kérdés, hogy oldják meg ezt külföldön:

– Zseniálisan. Adókedvezményekkel, a közvetlen értékesítés segítésével, akár még az áruházakban is gazdapolcoknak a létrehozásával…

…illetve az úgynevezett ab hof értékesítéssel. Ausztriában például háztájiban megtermelt teljes tej, vagy mondjuk a házi libatepertő, piros alma, vagy falusi tojás falusi portákról eladása már eléri az összes élelmiszer-kereskedelm 10 százalékát. Van arra is példa, hogy néhány falu sertések, juhok vágására alkalmas szúróhelyiségeket épít, ahol állatorvosok jelenlétéban vágják az állatokat, amelyek húsa így nyersen vagy feldolgozva bárhová értékesíthető.

(Lévai András, Hajnal-Táj)

Forrás: Kossuth Rádió