Verespatak-bizottság alakul

Különleges vizsgálóbizottság létrehozásáról döntött Borbély László román környezetvédelmi miniszter. A testület feladata lesz monitorozni a Verespatakra tervezett bányaberuházást, a projekt engedélyezési folyamatát.

 

Minderről azt követően nyújtott tájékoztatást a minisztérium, hogy az RMDSZ-es tárcavezető szerdán megbeszélést folytatott a projektet kidolgozó Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) vezetőségével. Egyébként a bukaresti hatóságok és a kanadai–román vegyesvállalat képviselői között ez volt az első találkozó azóta, hogy decemberben hivatalba lépett az Emil Boc-vezette kormány, amely programjába iktatta a Fehér megyei nemesfémbánya-projekt újraértékelését.

Még idén tavasszal Verespatakra látogat Borbély László környezetvédelmi miniszter, hogy a helyszínen tájékozódjék a Fehér megyei településre tervezett színesfémbánya megnyitását célzó tervről. Mindezt azután jelentette a bukaresti zöldtárca, hogy az RMDSZ-es tárcavezető szerdán hivatalában fogadta a 330 tonna arany és 1600 tonna ezüst kibányászását feltételező beruházásban érdekelt Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) vezetőségét. Szentesy Cecília, a kanadai–román vegyes vállalat műszaki igazgatója a Krónikának elmondta, az „építő jellegű” megbeszélésen Dragoş Tănase RMGC-vezérigazgató fejtette ki a bányaberuházással kapcsolatos álláspontját, és üdvözölte a környezetvédelmi miniszter ígéretét, miszerint a terv kapcsán valamennyi érintett féllel párbeszédet kíván folytatni.

Mint ismeretes, a projekt engedélyezési folyamatát 2007-ben Korodi Attila, a Tăriceanu-kormány ugyancsak RMDSZ-es minisztere függesztette fel, emiatt az RMGC beperelte a tárcát és annak egykori vezetőjét. A keddi találkozón Borbély felhívta a társaság vezetőinek figyelmét, hogy a román igazságszolgáltatás jogerős, és végleges ítéletében kimondta a Gold Corporation által korábban beszerzett, a beruházást alátámasztó városrendezési engedély semmisségét.

A tárcavezető ugyanakkor bejelentette, hogy különleges vizsgálóbizottságot hozott létre a minisztérium keretében. A szakértőkből álló testület feladata lesz elemezni a nagyszabású beruházás terveit, engedélyezési folyamatát, környezeti hatástanulmányát. Borbély arra is felhívta az RMGC képviselőinek figyelmét, hogy a tervről hamarosan a civil szervezetekkel is tárgyalni fog; mint ismeretes, hazai és nemzetközi környezetvédő szervezetek határozottan ellenzik a ciántechnológián alapuló projekt megvalósulását. Dragoş Tănase RMGC-vezérigazgató különben a napokban nem erősítette meg, de nem is cáfolta azokat a bukaresti sajtóértesüléseket, miszerint a román állam arra készül, hogy egymilliárd euróval támogassa a verespataki projektet.

Forrás: Greenfo