Vezetékek okozta madárpusztulások

A ma létező és egyre fogyatkozó madárvilág számára az egyik legnagyobb emberi eredetű veszélyforrás a középfeszültségű szabadvezetékek által okozott, többnyire halálos kimenetelű áramütés. Vizsgálatok eredményei a Hevesi Füves Puszták Tájvédelmi Körzet területén.

 

Ez a kockázat a fátlan, sík vidékeken a legjelentősebb, ahol napjainkban már eleve kevés a madaraknak oly fontos ülő- és leshely. Az áramütés a nagytestű madarakra (főként a ragadozókra nézve) jelenti a legnagyobb veszélyt, mert nagyobb méreteik miatt – különösen esős időben – könnyen rövidre zárhatják az áramkört.

Sajnos madaraink egy jelentős részével ez a „baleset” könnyen meg is történhet, hiszen hazánkban mintegy 58 ezer kilométer hosszúságú középfeszültségű vezetékrendszer szabdalja fel a mezőgazdasági területeket, a védett területeket, a vonulási útvonalakat és a fontos madárélőhelyeket, melyek közül számos nemzetközi szerződés hatálya alá is tartozik. Az áramszolgáltatók becslései alapján ez a vezetékhossz mintegy 700 ezer db különféle, részben bonyolult fejszerkezet-kialakítású oszlopot jelent, szinte kizárólag a madarakra nézve veszélyes álló szigetelőkkel szerelve. Az MME korábbi becslései alapján a vezetékszakaszok mentén áramütés következtében évente elhullott madarak száma országos szinten tízezres nagyságrendű, ami elfogadhatatlan mértékű pusztulás.
Középfeszültségű szabadvezetékek okozta madárpusztulások (2 MB word)

Forrás: greenfo.hu