VI. Hagyomány és Természet Konferencia (Hortobágy, 2009. okt. 2-3.)


„Kultúránk füvészkertje” alcímmel idén hatodik alkalommal rendezzük meg a Hagyomány és Természet Konferenciát. A korábbi nagysikerű rendezvények hagyományait követve ezúttal a népi kultúra elemeinek a természeti értékekhez, jelenségekhez való kapcsolódása a központi téma.

Az október első hétvégéjére kitűzött idei rendezvény több tekintetben is rendhagyónak számít. Egyrészt, mert a konferencia sorozat eddigi sikeres témaköreinek összegzésére épül, másrészt a helyszín ezúttal a Hortobágy lesz, ahol az előadáson elhangzottakat a gyönyörű természeti környezetben is megcsodálhatják a résztvevők.

A Hortobágyról elsőként a végtelen puszta jut a legtöbb ember eszébe. A füves puszta növényzete, a hozzá kapcsolódó állattartás és pásztorművészet valamint e nagy kiterjedésű gyepekhez kapcsolódó élővilág áll a pénteki szakmai nap középpontjában. A pannon biogeográfiai régió természetvédelmi szempontú gyepgazdálkodásának eredményeiről hazai és külföldi előadók adnak számot, a programok között szerepel a LIFE Nature pályázati projektek bemutatása is. A pénteki nyitónapot a Fonó együttes nyilvános koncertje és azt követő táncház zárja.

Szombaton a nagyközönség érdeklődésére is igényt tartó előadásokat kötöttünk párokba, az alábbi beszédes címekkel: Élet-fa, Daru-tánc, Szülő-föld és Madár-dal. E formabontó bemutatókon az előadók nem csak beszélnek a természeti motívumok népművészetbe való átültetéséről, hanem be is mutatják azokat táncban, zenében, mesében, népi tárgyak díszítő motívumaiban. A szabadtéri rendezvénysátorban tartott délelőtti előadásokat közvetlenül a híres hortobágyi bikavásár helyszíne mellett hallgathatják az érdeklődők, így az előadások között megcsodálhatják az éves vásárra bocsátott impozáns magyar szürke tenyészbikákat is.
 
További érdekes programok is várják az idelátogatókat. A konferenciával párhuzamosan hagyományos népi mesterségek bemutatója és portékák vására zajlik. Az érdeklődők természetismereti játékokon próbálhatják ki tudásukat, ügyességüket. A Hortobágyi Nemzeti Park gazdag természeti örökségének megismerésére gyalogos, kerékpáros és szekeres szakvezetéses túrák keretében nyílik lehetőség. A pusztán ilyenkor átvonuló darvak húzása esti pihenőhelyükre felejthetetlen látványt nyújt, amely kísérővel szintén megtekinthető lesz. A programot szombat délután népzenei gálaműsor zárja.

Részletes program (letöltés)
 
Közönségprogramok (letöltés)
 
Regisztrációs lap (letöltés)
 
Szállásajánlatok (letöltés)

Forrás: termeszetvedelem.hu