VI. Hagyomány és Természet Konferencia

Sikerrel zárult Hortobágyon a VI. Hagyomány és Természet Konferencia (2009. október 2-3). A hagyományőrzés mellett új hagyományt is teremtettek a szervezők azáltal, hogy a konferencia terem falai közül kivitték a rendezvényt a szabadba.

 

Október első hétvégéjén került megrendezésre a Hagyomány és Természet Konferencia a Hortobágyon. Az immár hatodszor megrendezésre kerülő rendezvénynek ez alkalommal a Hortobágyi Nemzeti Park Látogató Központja és a Hortobágy Club Hotel adott otthont.

A mintegy 150 résztvevő 5 ország képviseletében felszólaló, rangos hazai és határon túli előadóktól összesen 27 előadást hallgathatott meg. A konferencia nemzetközi voltát az előző nap szintén itt ülésező BirdLife International Mezőgazdasági Munkacsoportjának részvétele is erősítette. A rendezvény középpontjában természeti értékeink és az általuk ihletett népművészeti, népzenei alkotások bemutatása állt. Az összefoglaló jellegű előadások ennek a kulturális örökségnek a megőrzésére, ember és táj, ember és természet harmóniájának fenntartására buzdítottak.

 
Külön előadássorozat hívta fel a figyelmet a hortobágyi helyszín kapcsán a pannon régió természetközeli gyepterületeihez kötődő természeti értékek és hagyományos gazdálkodási formák védelmének jelentőségére. Számos, az Európai Bizottság LIFE Nature alapja által támogatott program került itt bemutatásra. A konferencia pénzügyi alapját például a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) gyepvédelmi LIFE programja teremtette meg.
 
A pénteki nap fénypontja az esti daruhúzás megtekintése volt, míg szombaton a Pusztai Állatpark várta színes programkínálattal a vendégeket. Az idelátogatók a formabontó természetvédelmi előadások, néprajzi bemutatók mellett a magyar szürke marhát és más hagyományos háziállatfajtákat is megtekinthettek. Nagy attrakciót jelentett a bikavásár is. Emellett a Magyar Turizmus Zrt. munkatársai egész napos nyereményjátékkal szórakoztattak kicsiket és nagyokat, és nem maradt el a kirakodóvásár sem.
 
A konferencián elhangzott előadások az alábbi linkekre kattintva megtekinthetők.
 

Felhívjuk figyelmüket, hogy az előadások további felhasználása csak az előadókkal történt egyeztetést követően lehetséges.

Forrás: temeszetvedelem.hu