Vigyázat ehető! – a francia bioforradalom

Anjou Lafayette bemutatja
Jean-Paul Jaud filmjét
Vigyázat ehető! – a francia bioforradalom
Francia dokumentumfilm / 112 perc / 2009 / 1:1,85 / Dolby Digital / e-cinema, 35 mm
Mozi bemutató: 2010. április 22.

 

Sajtóinformáció: Venczel Endre; 36-20-331-7112
www.moziesfilm.eu/eheto; anjou.lafayette@gmail.com
IMDB oldal itt.
Hivatalos forgalmazói oldal itt.

Szinopszis


Franciaországban minden évben 10 000 gyerek hal meg környezeti tényezők által okozott betegségekben. A rákos megbetegedések 70 %-a valamilyen módon a környezethez kapcsolható: 30 %-ban a környezetszennyezéshez, 40 %-ban pedig az élelmiszerekhez.
Franciaországban minden évben 1,1 %-al nő a gyerekeket sújtó rákbetegségek száma.
A felnőttek esetében ez az arány 93 % -al nőtt az elmúlt 25 évben.

A Cévennes hegység lábánál található kis falu polgármestere úgy döntött, hogy kezébe veszi a dolgokat és az iskolai étkezdét biokantinná alakítja. Az itt lakók másokhoz hasonlóan aggodalommal szemlélik a környezetszennyeződés és az élelmiszeripar káros hatásait.
Egy olyan harc veszi most kezdetét, amely szeretné megállítani a szinte már visszafordíthatatlanná váló folyamatot. Hogy a gyerekeink ne vádolhassanak tétlenséggel bennünket.

Jacques Yves Cousteau 1956-ban Arany Pálma díjjal jutalmazott „ A csend világa” című filmje óta talán ez az első olyan alkotás, amely a környezettel foglalkozik. A tengerek élővilágát megvédeni nemes feladat, gyerekeink élelmezésének védelme pedig még ennél is nemesebb, hogy azt ne mondjam égetőbb dolog.

A „Négy évszak, hogy ….” című, a francia tájakat az érzékszerveinken keresztül bemutatott sorozat után Jean-Paul Jaud rendező kamerájának kereszttüzében a minket körülvevő és kiszolgáló környezet siralmas helyzete áll. A film az agráripar által szennyezett vidékeket veszi górcső alá és felhívja a figyelmet azokra a betegségekre is, amelyek a szennyeződések miatt legfőképpen a gyerekeket sújtják.

„Vigyázat, ehető! – a francia bioforradalom” című film egy kis közösség elkeseredett harcát mutatja be annak érdekében, hogy a helyi iskola étkezdéjét biokantinná alakíthassák át. Az ezzel járó plusz költségeket a helység költségvetéséből fedezik. A polgármester, aki tisztában van azzal, hogy az évente 76 000 tonna Franciaország földjeire zúdított növényvédő szereknek milyen káros hatása van az emberi szervezetre, főleg a gyermekekére, úgy döntött nem késlekedik, és példát mutat a tehetetlen politikai törvényhozóknak is. Megkongatta a vészharangot, hogy a közvélemény és a döntéshozók figyelmét is felkeltse az iránt a felháborító tendencia iránt, amely a gazdasági érdekeket és a profitot a lakosság egészsége elé helyezi. A filmben megszólaló gyerekek, szülők, tanárok, orvosok, újságírók, gazdálkodók, képviselők, tudósok meglepően nyíltan beszélnek tapasztalataikról, aggodalmaikról és felháborodásukról. Elénk tárják személyes történetüket, leleplezve a visszaéléseket, ugyanakkor javaslatokat is tesznek, természetesen azzal a megjegyzéssel, hogy az érintetteknek felelősséget kell vállalniuk tetteikért. Tanulságos és felkavaró vallomások ezek, amelyek sürgetik a valósággal való szembenézést. Vajon hány betegség és tragédia kell még ahhoz, hogy többet tegyünk annak érdekében, hogy azt a folyamatot leállítsuk?

A film az Unesco székhelyén kezdődik, ahol a Párizsi Felhívást aláíró nemzetközi orvos csoport gyűlt össze. Napirenden egyetlen dolog szerepel: nem elég felismerni a károkat, azonnal cselekedni kell annak érdekében, hogy a gyerekeink ne vádolhassanak azzal bennünket, hogy semmit sem tettünk az érdekükben.
Ez a film a fájdalmas igazságról szól…

Vigyázat ehető! – a francia bioforradalom

Rendezte: Jean-Paul Jaud
Fényképezte: Joel Pierron – Ammar Arhab
Zene: Gabriel Yared
Vágó: Isabelle Szummny

Világjogok tulajdonosa: Wide Management

Magyarországon forgalomba hozza: Anjou Lafayette

 

Kapcsolódó dokumentumok