Virágzik a Tisza

Megkezdődött a Tiszán és a Tisza-tavon a legnagyobb termetű magyarországi kérészfaj, a tiszavirág rajzása. A vízi rendőrök a természetvédőkkel együtt igyekeznek megakadályozni, hogy a védett rovarokat, főként a horgászok, illegálisan begyűjtsék.

A tiszavirág, tudományos nevén Palingenia longicauda, természetvédelmi értéke kétezer forint egyedenként. Az élő és az elhullott rovarok gyűjtése egyaránt tilos – közölte Kurdics Zoltán alezredes, a Tiszai Vízi Rendészeti Rendőrkapitányság osztályvezetője az MTI-vel kedden.

A tiszavirág védettségét az indokolja, hogy ez a faj jelenleg csak a Tiszán, illetve egy-két mellékfolyóján található meg.

A szabálysértésekről szóló 1999. évi jogszabály szerint százezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható az, aki a védett egyedet elpusztítja. Amennyiben a befogott, begyűjtött példányok összértéke meghaladja a 20 ezer forintot, akkor a tett lopás bűncselekmény, amely az értéktől függően lehet vétség vagy bűntett. Ha az elkövető felássa a rovarok telepét vagy jelentős számú egyedet fog be, akkor a természetkárosítás bűncselekményét is elkövetheti.

A rendőrök folyamatosan gyűjtik az adatokat arról, hogy mikorra várható a kérészek tömeges rajzása. Felvették a kapcsolatot a területükön tevékenykedő természetvédelmi egyesületekkel, valamint a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őreivel.

Az osztályvezető közölte: a tiszavirág tömeges rajzásának időszakban fokozott járőrszolgálatot vezetnek be.

MTI

Forrás: Népszava
A fotót a www.tiszaviragzas.hu oldalról vettük.