Visszatartással kezelnék a belvizeket

A hagyományos gyors levezetés helyett visszatartással kezelné a belvízproblémát a társadalmi konzultáció alatt álló vízgyűjtő-gazdálkodási terv – közölte a Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóság (VKKI).

A VKKI szerint a belvíz visszatartását középpontba helyező gazdálkodás olcsóbban és környezetbarát módon mérsékelheti az éghajlatváltozás és az aszályok negatív hatásait. A vízügyi hatóság álláspontja szerint a belvizek gyors levezetése a befogadó vizekbe kerülő, szennyező mezőgazdasági vegyszerek és tápanyag miatt nem ideális.

A belvizek visszatartásának másik oka az, hogy így olcsóbban valósítható meg az öntözés. A belvíz így egyrészt külön öntözésre is kialakított víztározókba vezethető, másrészt a mélyebb fekvésű területekről nem szükséges elvezetni a korábban feleslegesnek vélt vizeket, ugyanis azok fokozatosan környezetvédelmi célt szolgáló vizes élőhellyé alakulhatnak át.


A 2009. december 22-i határidővel készülő vízgyűjtő-gazdálkodási terv jelenlegi állapotában a korábbiaktól eltérő módon építené ki és tartaná fent a belvízcsatornákat is. A szennyezések további csökkentése érdekében a VKKI szűrőrendszerek kialakítását javasolja az állóvizekbe, vagy vízfolyásokba történő belvízbevezetés előtt.


Az érdeklődők 2009. november 18-ig véleményezhetik a vízgyűjtő-gazdálkodási tervet a www.vizeink.hu oldalon.

Forrás: Greenfo