Visszatérnek a boltokba a görbe uborkák

Húsz éves szünet után július elsejétől újra árusítani lehet majd az üzletekben a görbe uborkákat és szabálytalan formájú répákat, miután a bürokrácia elleni harc jegyében az esetek többségében eltörlik a gyümölcsök és zöldségek méretére és formájára vonatkozó megszorításokat – írja a Bruxinfo.

Július 1-jétől visszatérhetnek a görbe uborkák és deformált sárgarépák és paradicsomok a boltok és szupermarketek polcaira, miután eltörlik 26 gyümölcs és zöldségfajta forgalomba hozatalára vonatkozó speciális standardokat, amelyek az áruk méretét és alakját szabályozták. “Nem szükséges ezeket a dolgokat uniós szinten szabályozni. Sokkal jobb ezt rábízni a piaci szereplőkre. A változtatások egyúttal azt is jelentik, hogy áruk szélesebb kínálatából válogathatnak majd a fogyasztók. Nincs értelme tökéletesen jó termékeket kidobni csak azért, mert rossz a méretük és a formájuk” – szögezte le Mariann Fischer Boel, az EU agrárbiztosa.

A Bizottság húsz év után mond búcsút a szabályozásnak, amit annak idején a feldolgozó ipar kérésére vezettek be. “Amikor a méretre és formára vonatkozó korlátozásokat bevezették, jellemzően magasak voltak a zöldségek és gyümölcsök árai, és nem akarták támogatni az olcsó, silány árukat” – magyarázta a Bruxinfo kérdésére Michael Mann, az agrárbiztos szóvivője, miért volt szükség a szabályozásra. A szóvivő arra is felhívta a figyelmet, hogy még az EU előtt minden országnak voltak a termékek piacra vitelére vonatkozó előírásai, és az unió sem maga hozta ezeket létre, hanem átvette az ENSZ Genfben székelő európai gazdasági bizottságának a standardjait.

“Mostantól a termelők bármilyen alakú uborkát eladhatnak majd” – hangsúlyozta Michael Mann, aki szerint a rendelkezések miatt a termények körülbelül 20 százaléka veszhetett kárba.

A szabályok eltörlése 26 zöldség és gyümölcsfajtát érint, köztük a sárgabarackot, a cseresznyét, a sárga és a görög dinnyét, a babot, a sárgarépát az uborkát, a pincében termesztett gombákat, a fokhagymát, a spenótot, az articsókát, az avokádót és egyéb terményeket. Tíz további zöldség- és gyümölcsfajtára – amelyek az uniós kereskedelem értékének 75 százalékát teszik ki – ugyanakkor továbbra is érvényben maradnak a forgalomba hozatali korlátozások.

A tagállami hatóságok ennek ellenére engedélyezhetik a normáknak nem megfelelő áruk árusítását, ha megfelelő címkékkel látják el ezeket, amelyek megkülönböztetik ezeket a terményeket az extra, az első osztályú és a másod osztályú gyümölcsöktől. Végső soron tehát akár valamennyi gyümölcsöt és zöldséget árusítani lehet majd a kiskereskedelemben, függetlenül azok méretétől és formájától. A tíz szóban forgó termény a következő: saláta, alma, kiwi, őszibarack, nektarin, körte, málna, csemege bors, étkezési szőlő és paradicsom.

Kép és szöveg forása: Index