Vízlépcső a Széchenyi-tervben

Az Élőlánc Magyarországért nyilatkozata: Az Élőlánc Magyarországért megdöbbenve látja az új Széchenyi-terv 2. és 7. programfejezetében, hogy a kormány gazdasági programja „célszerűnek tartja” a „Duna többlépcsős duzzasztásának megkezdését”, illetve általában a „nagyobb duzzasztóművek” építését.

Ezek a tervek homlokegyenest ellenkezőek a FIDESZ/KDNP húsz éve folyamatosan hangoztatott álláspontjával, a pártszövetség választási ígéreteivel, illetve az elmúlt hónapokban a nyilvánosság előtt tett kormányzati ígéretekkel. A duzzasztásra vonatkozó célkitűzéseket a kormány a Széchenyi-terv egyeztetési folyamatában nem tárta a nyilvánosság elé, azokról társadalmi vita nem folyt, nem élvezik a társadalom többségének támogatását. A Széchenyi-terv vízépítési célkitűzései figyelmen kívül hagyják a Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosának a közelmúltban tett ajánlásait is.

A „zöld ombudsman” 2010. októberében felhívta a kormányt és az önkormányzatokat a Duna-völgy jövőjének rendszerszintű átgondolására és tervezésére, a Duna-stratégia keretében előirányzott egyes projektek fenntarthatóságának biztosítására és a párhuzamosan rendelkezésre álló ökoszisztéma-szolgáltatások lehető legteljesebb megőrzésére. Ennek érdekében a leromlott vagy eltűnőben lévő szolgáltatásokat rehabilitálni kell. Az esetleg egymást kizáró szolgáltatások közül mindenkor a megújulót kell megtartani, és a nem-megújulóról kell lemondani. A jelen és jövő nemzedékek érdekeit leginkább folyóink sokoldalúságának megőrzése szolgálja.

Az Élőlánc felszólítja a Kormányt, hogy nyilatkozzék: a Duna – az MSZP/SZDSZ által is többször előirányzott – duzzasztása immár hivatalos kormányprogrammá emelkedett, vagy szűk lobbi érdekekkel szorosan összefonódott kormányzati technokraták magánakcióját lepleztük le?

Követeljük, hogy a Kormány mondjon le a duzzasztóművek építéséről, és ezt tegye egyértelművé a Széchenyi-tervben!

2011 február 1.-én, a tiszai ciánszennyezés évfordulóján,

az Élőlánc Magyarországért Elnöksége

További a témában:

A SZÖVET korábbi állásfoglalása (01.27.) itt: ÁLLÁSFOGLALÁS
Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa (JNOB) – Sajtóközlemény
JNOB – “A Duna ökoszisztéma szolgáltatásai” műhelykonferencia
JNOB – A JNO három munkatársa is tartott előadást a MKPK Justitia et Pax Bizottság által szervezett „Duna, mely összeköt” konferencián

Forrás: elolanc.hu