120 millió forinttal támogatja a zöldtárca a civil szervezeteket

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium civil szervezeteknek meghirdetett, Zöld Forrás pályázatán 164 környezetvédelmi projekt összesen 120 millió forint támogatásban részesült, köztük  a SZÖVET is. A támogatott pályázatokból elsősorban természetvédelmi feladatok valósulnak meg, illetve környezeti nevelést és szemléletformálást célzó tevékenységet végeznek a zöld civil szervezetek.

„Fontos, hogy a civil szervezetek is részt vegyenek a környezetvédelmi programokban, hiszen a környezet ügye csak civil együttműködéssel és társadalmi szemléletformálással vihető sikerre.” – jelentette ki Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter. Ennek érdekében a miniszter 164, civil szervezetek által benyújtott környezetvédelmi projekt támogatásáról döntött a Zöld Forrás pályázat keretében.
A zöldtárca társadalmi szervezetek részére hirdetett, Zöld Forrás pályázatának 120 millió forintos keretösszegéből 100 ezer és 2 millió forint közötti támogatással valósulhat meg az a 164 zöld projekt, melyek konkrét természetvédelmi tevékenységhez kapcsolódnak, illetve a környezeti nevelésre és a szemléletformálásra fókuszálnak.

Közel 47 millió forint támogatást nyert el hetvenhét környezeti nevelést és szemléletformálást megvalósító pályázat, ezek az óvodás kortól az egyetemistákig minden korosztályt megszólítanak. A pályázatok között tábor, természet- és környezetismereti verseny, szakkör, madárgyűrűzés, játékos környezetvédelmi akadályverseny fordul elő. A projektek az éghajlatvédelem, energiatudatosság, természetvédelem, tudatos vásárlás, komposztálás témaköréhez kapcsolódnak. A nyertes pályázatok között található olyan projekt is, mely a környezeti nevelők segítését célozza, például tananyagfejlesztés keretében. A szemléletformálási célú pályázatok között szerepel lakossági tanácsadó iroda működtetése, kiadvány és folyóirat megjelentetése, jogsegélyszolgálat, társadalmi részvétel támogatása, akciónapok szervezése, tudatos vásárlás ösztönzése.

Közel 31 millió forint támogatásban részesült negyven természetvédelmi témában beérkezett pályázat. A természetvédelmi tevékenységet és az ehhez kapcsolódó szemléletformálást megvalósító pályázatok között szerepel élőhely-védelmi program, fás- legelők madárvilágának monitoringja, denevérfaunisztikai vizsgálat, erdőlakó denevérek kutatása és védelme, szibériai nőszirom és sárgaliliom élőhelyek természetvédelmi kezelése, invazív fajok irtása madárvédő zöldfolyosó kialakítása, védett és veszélyeztetett nagygombafajokra vonatkozó adatgyűjtő hálózat és folyamatosan frissülő, országos adatbázis létrehozása.

Mintegy 9 millió forint támogatást nyertek a biogazdálkodást és a környezetbarát mezőgazdasági gyakorlat megvalósítását célzó pályázatok. Közel 1,5 millió forint értékben két pályázat kapott támogatást erdőgazdálkodási témában. A környezettudatos termelés és fogyasztás témakörében hét pályázat közel 8 millió forint, a környezeti információhoz való hozzáférés területén kilenc pályázat több mint 7 millió forint támogatásban részesült.

Kilenc pályázat közel 8 millió forint értékben az éghajlatvédelem és energiatudatosság kérdéséhez kapcsolódik. Környezetegészségügy témakörében egy nyertes pályázat született közel 1 millió forint támogatással, ez a projekt interaktív tanácsadást valósít meg.

A települési környezetet érintő témakörökben nyolc pályázat nyert támogatást 6,7 millió forint értékben, ezek között levegőminőségvédelmi, zajvédelmi, közlekedési, illetve településfejlesztési- és rendezési projektek találhatók. Három kifejezetten vízvédelmi célú pályázat is támogatást kapott több mint 3,6 millió forint értékben. Négy hulladékgazdálkodási pályázat nyert közel 4 millió forintot, ezek főképp gyakorlatibb tevékenységet valósítanak meg: honlap kialakítása használt építőanyagok virtuális börzéjeként, komposztálási program, hulladékmegelőzési terv.

Támogatott pályázatok listája

Forrás: KvVM