Adótörvény javaslatok

Július elején alá lett írva a vagyonadóról szóló, valamint a közteherviselés rendszerének átalakítását célzó törvényt.

Az új adótörvény elvette a falusi turisztikai szolgáltatók adómentességét.

Reméljük, hogy rémhír, de azt suttogják, hogy a 2010-es benyújtott költségvetési terv már azt is tartalmazza, hogy elveszik a kistermelők, őstermelők adómentességét!

 

Szövetségünk és csatlakozó civil szervezetekkel fenntartjuk azon tiltakozásunkat, és javaslatunkat melyet a következőkben foglaltunk össze!

 

 1. meg kell hagyni a falusi turizmus adómentességét és a keresletet segítő üdülési kedvezményeket.

Komplex minőségi szolgáltatást ösztönző a kedvezmény: „ha a bevétel kizárólag alkalmi falusi és agroturisztikai szolgáltató tevékenységbôl származik, az évi 400 ezer forint bevétellel arányos jövedelemrész adómentes, másrészt, ha a bevétel szállásadással járó vendégfogadásból származik, évi 800 ezer forint bevétellel arányos jövedelemrész adómentes, amennyiben pedig a magánszemély mindkét tevékenységet folytatja, évi 1 200 ezer forint bevétellel arányos jövedelemrész minôsül adómentesnek.”

 1. a helyi termékekkel és vidéki kézműves-termékekkel vásározók és a piacozók részére biztosítani kellene az évi egyszeri, előzetes adóbefizetési lehetőséget, hogy azt követően további nyugta és számlaadás nélkül értékesíthessenek, ahogyan ez Ausztriában, Spanyolországban és Portugáliában is működik

 

 1. a vidéki gazdálkodók és kistermelők részére ki kell szélesíteni a feldolgozást ösztönző adókedvezményeket a falusi turizmus logikájára épülően. Erre egy gondolatindító javaslattervet dolgoztunk ki, amely természetesen a logikát átvéve, szakemberek által pontosításra szorulhat:

Jelenleg a

 

A;) Kistermelőnek 600 000 Ft bevétel alatt nem kell adóbevallást csinálnia, adómentes.

B;) Kistermelő 600 000Ft-4M Ft bevétel esetén most 20% költségszámla esetében (Ha van akkor): a bevétel 5%-nak a 15%-t kell fizetni csak EHO.

C;) Kistermelő 4 000 001Ft-8M Ft bevétel esetében most 40% elismert költséghányad.

 

 

 

JAVASLAT:

 

A;) 600 000Ft alaptermelésből adódó adómentesség + 600 000 Ft adómentesség, ha termékét feldolgova értékesíti, vagy mzg-i szolgáltatást végez. Így max. 1,2M Ft adómentesség illetné a komplex gazdálkodást.

 

B;) 600 001-4M Ft alaptermelésből adódó fenti adókedvezmény, amennyiben a termelő termékét feldolgozva értékesíti, vagy mzg-i szolgáltatást végez, akkor 8MFt-ig járjon neki e kedvezmény, úgy, hogy az 1 pont adómentessége illesse meg, csak az e fölötti részre vonatkozzon a 2. pont.

C;)  meghagyva az 1 és 2. kedvezményt, a 2. pont feletti bevétel részre vonatkozzon ez, de ha a termékét ebben az értékhatárban feldolgozva értékesíti vagy mzg-i szolgáltatást végez, akkor 16 M Ft-ig járjon e kedvezmény a 4M (8M) feletti részre.

Hatás: GAZDASÁG ÉLÉNKÍTÉS 

 

 1. Feldolgozás motiválva van (adójavaslat, átlátható, segítő hatósági szabályok, értékesítési lehetőség által)
 2. A válság csökkenő állami támogatást „ír” elő. Javaslatunk által nem támogatásokból, hanem önnön erejéből, s a nála hagyott nyereségből fejleszt, fejleszti a térséget)
 3. A tisztes munka haszna társadalmi, egészségügyi hasznokkal is jár (WHO)
 4. A feldolgozás által: – nem kell a dömping időszakban önköltség alatt eladni a termékét, feldolgozza, a gazda több lábon áll.
 5. A feldolgozással kiszélesedik az értékesítés időintervalluma.
 6. A módosítás által az értékesítési csatornák megtöbbszöröződnek (saját, kiskereskedelmi, vendéglátó )
 7. A fejlesztéseket nem támogatásból, hanem a nála maradt nyereségből teszi meg.
 8. A munkájából megélni tudó gazda, egyénileg büszke, társadalmilag megbecsült tagja tud a társadalomnak lenni, csökkennek a szociális és egészségügyi állami kiadások (az alkoholizmus, a családok széthullásából, a depresszióból adódó kiadások).

 MUNKAHELY, VIDÉKFEJLESZTÉS, TURIZMUS, EGÉSZSÉGÜGY, SZOCIÁLIS KIÚT

 

 

A kistermelői módosító kezdeményezés mögött álló civil szervezetek tiltakoznak a  jelen adótörvény ellen és javasolják az adókedvezmény meghagyását és a kistermelői tevékenységre történő kiterjesztését.

Bács-Kiskun megyei Agrárkamara

 

Együtt Szentlászlóért Közhasznú Egyesület

Falusi-és Agroturizmus Országos Szövetsége

Gaia Ökológiai és Vidékfejlesztési Alapítvány

Magyar Agrár-környezetgazda Egyesület

Magyar Biokultúra Szövetség

Magyar Faluszövetség

Magyar Kisállatnemesítők Génmegőrző Egyesülete

Magyar Természetvédők Szövetsége

Messzelátó Egyesület

Pilisi Zöldút Egyesület az Élhető Környezetért és Fenntartható Turizmusért

Szövetség az Élelmiszer-önrendelkezésért

Szövetség az Élő Tiszáért

Tudatos Vásárlók Egyesülete

Védegylet Egyesület

Zöld Pihenő Alapítvány (az Európai Öko- és Agroturizmus Szervezet tagja)

A kistermelői rendelet módosító javaslat a következő cikkben olvasható, letölthető itt.

 

Szabadkai Andrea

Programvezető

info@elotisza.hu

30/768-8718