4 évszak reform receptjei

  A Rák Ellen, az Emberért, a Holnapért Társadalmi Alapítvány gyűjteménye az évszakhoz igazodó alapanyagokból készülő ételeket mutat be. Ha ilyeneket készítünk, akkor kevesebb tartósított, feldolgozott, adalékanyagokkal “feljavított” (azaz lerontott) ételt fogyaszthatunk. Kevesebb üvegházban termesztett vagy messziről ideszállított alapanyagra van szükség. Ezzel nem csak egészségünket, de környezetünket is kíméljük.

Tovább

Tiszavölgy

  A Szövetség az Élő Tiszáért Egyesület lapja 4-5. számának tartalmából: – A Vissza az alapokhoz – ÉL(ED)Ő SZÖVET – Beszámoló a Biodiverzitás Pályázati Mikroalap működéséről – Egyenes beszéd az Alföld-programról

Tovább

Molnár Géza: A Tiszánál

  A könyv az első részben bemutatja, hogy az ember a civilizáció térhódításával hogyan távolodott el egyre inkább a Természettől. Minnél inkább uralma alá volt képes azt hajtani, annál inkább rövid távon gondolkodott, egyre kevesebb esélyt adva a következő generációknak. Ennek a következménye ma jól látszik a Földgömbön: az egyre nagyobb területeket „elhódító” sivatagok jelzik az ember térnyerésének útját.

Tovább

Bartha Dénes – Oroszi Sándor: Őserdők a Kárpát-medencében

A mai Magyarország területén őserdő már sehol sem maradt fenn, ezért a külföldi tudományos eredményeken kívül kiemelt jelentőségük van az egykori őserdeink szerkezetéről, összetételéről és működéséről szóló tanulmányoknak. Az elmúlt két évszázad szakirodalmában mintegy félszáz olyan hiteles leírást találunk, amely fontos szakmai megállapításokat és tanulságokat tartalmaz. Ezek egy új típusú erdőkezelés alapelveinek és követelményeinek megfogalmazásához biztos alapokat nyújtanak.

Tovább
1 2 3 4 5