Ki nem vet a végén?

Zöld szervezetek az 1400 milliárdos Vidékfejlesztési Program megalapozottságát vitatják az Európai Bizottságnál

Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) főleg a nagyobb és tőkeerősebb gazdaságokat juttatná pluszforrásokhoz az 1400 milliárd forintos keretből, míg a leginkább rászorulók a sor végére maradnak – állítják a zöld szervezetek. A civilek közvetlenül az Európai Bizottság Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Igazgatóságához juttatták el javaslataikat, és kérik a forráselosztás módosítását.

A Magyar Biokultúra Szövetség, a Magyar Természetvédők Szövetsége, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a Szövetség az Élő Tiszáért és a WWF Magyarország levelükben szóvá teszik, hogy az ÚMVP-t kidolgozó Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) látszategyeztetést folytatott az elmúlt egy évben. A 2007-13 között rendelkezésre álló 1400 milliárd forintos keret sorsát előre eldöntötték, felosztásába a társadalmi partnerek közül gyakorlatilag senki nem szólhatott bele.

A hazai agrárpolitika a mezőgazdasági termelés 30%-os növekedését vizionálja a következő 7 évben. Ebből azonban a magyar agrárium legtöbb szereplője ki lesz zárva. A hazai gazdálkodók többsége végleg csődbe juthat a mostani tervek végrehajtása esetén – nyilatkozta Kajner Péter, a Szövetség az Élő Tiszáért elnökségi tagja.

A gépvásárlási támogatásokra például a regisztrált termelők közel 80%-a még csak nem is pályázhat. A környezetkímélő termelést elősegítő programok háttérbe szorulnak, pedig a magyar mezőgazdaságot nem a tömegtermékek piacán kellene versenyképessé tenni. Jó minőségű, biztonságos, szennyezés- és méregmentes élelmiszerrel kellene ellátni elsősorban a hazai piacokat. Ezek lehetnek igazán kelendőek a külföldi piacokon is.

Figeczky Gábor, a WWF Magyarország természetvédelmi igazgatója elmondta: „az Unió a vidékfejlesztési pénzeket szánta természetvédelmi alappillérének, a Natura 2000 hálózat működtetésének egyik fő forrásául. A hazai program azonban a szükségesnél jóval kevesebbet biztosít e célra.” Halmos Gergő, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület igazgatója hozzátette: „Az intenzív gazdálkodás támogatásának egyik következménye a mezőgazdasági területek élővilágának elszegényedése. Új vizsgálatok szerint Európában az elmúlt 25 évben csaknem 50 %-kal csökkent az agrár élőhelyeken élő madárfajok állománya ”

Schmuck Erzsébet, a Magyar Temészetvédők Szövetsége társelnöke szerint nemcsak a hazai gazdálkodók többsége, de természeti erőforrásaink is veszélybe kerülhetnek, ha a Vidékfejlesztési Programot a jelenlegi formájában hagyják jóvá.

Kajner Péter, Szövetség az Élő Tiszáért (SZÖVET), kajnerp@elotisza.hu, Tel.: 06-30-545-3140
Figeczky Gábor, WWF Magyarország, gabor.figeczky@wwf.hu, 06-30-678-5398

Kapcsolódó dokumentumok