Konferencia a tájgazdálkodásról avagy: talán mégis kell az a víz…

2012. november 7-én, a Szövetség az Élő Tiszáért Egyesület és a Szederkény Egyesület rendezésében került sor a Vidékfejlesztési Minisztériumban e tanácskozásra. A konferencia a tájgazdálkodás, azon belül különösen a vízvisszatartás szakmai kérdéseit és megvalósításának problémáit vette sorra, az államigazgatásban dolgozókkal közösen keresve a megoldásokat.

A rendezvénynek aktualitást ad a rendkívüli aszály, valamint az öntözéssel kapcsolatos elvárások, igények. A konferencián a szakmailag érintett államigazgatási szervezetek, valamint a tájgazdálkodási projektek kedvezményezettjeinek képviselői, civilek, kutatók vettek részt.

A konferencia programja itt olvasható, az előadások alább letölthetők.

10.00-10.25
Dr. Molnár Géza
kutató, Szövetség az Élő Tiszáért, elnökségi tag:
A gazdálkodás természeti adottságai és a vízgazdálkodás kérdései
A területek szántóalkalmassága, a vízvisszatartás, az árasztás és az öntözés jellemzői; az ésszerű tájhasználat gazdasági vonatkozásai.
10.25-10.50
Mozsgai Katalin
kutató, Öko Zrt.:
Tájgazdálkodási projektek KEOP támogatással
A Vásárhelyi-terv továbbfejlesztéséhez kapcsolódó KEOP 7.2.1.3. program által finanszírozott 7 tájgazdálkodási projekt bemutatása, fontosabb szakmai kérdések, problémák felvetése, különös tekintettel a vízgazdálkodási társulatok szerepére.
10.50-11.15
Ungvári Gábor
Budapesti Corvinus Egyetem REKK:
Az ésszerű tájhasználat gazdasági hasznai
Mennyibe kerül nemzetgazdasági szinten a természeti adottságokkal szembemenő tájhasználat? Mit hozhat a vizek megtartása és a tájhasználat váltás? Hogyan találhatja meg a helyét a tájgazdálkodás támogatása az agrártámogatás rendszerében?
11.15-11.40
Kolossváry Gábor (felkérés folyamatban)
Vidékfejlesztési Minisztérium, főosztályvezető, Vízgyűjtő-gazdálkodási és Vízvédelmi Főosztály
A tájgazdálkodás lehetőségei a jelenlegi vízgazdálkodási szakmai környezetben
Hogyan illeszkedhetnek a tájgazdálkodási törekvések az aktuális vízgazdálkodási stratégiai gondolkodásba? Az Aszálystratégia, öntözéssel kapcsolatos tervek és további vízgazdálkodási elképzelések áttekintése, a tájgazdálkodás illesztésének lehetőségei e programokhoz.
11.40-12.00
Kávészünet
12.00-12.25
Podmaniczky László PhD
Szent István Egyetem Környezet- és Tájgazdálkodási Intézet, Környezetgazdaságtani Tanszék, tanszékvezető, egyetemi docens:
Az ökológiai szolgáltatások ellentételezése, zöldpont rendszer
Ma az agrártermelés támogatás által meghatározott, ez alól a tájgazdálkodás sem kivétel. Az általa nyújtott ökológiai szolgáltatások megfelelő ellentételezése nélkül kevés esélye lehet hazánkban a tájhasználat váltásnak. Ennek megvalósításához egy jó módszer lehet a zöldpont rendszer. Az előadás bemutatja a zöldpont rendszer helyét az agrár-környezetgazdálkodás (AKG) rendszerében, illetve javaslatokat az AKG továbbfejlesztésére.
12.25-13.30
Vitafórum, beszélgetés az elhangzott javaslatokról és kérdésekről
A beszélgetésben számítunk a résztvevők aktív közreműködésére.

 

A rendezvény az Ökotárs Alapítvány támogatásával valósult meg.
A konferencia előzményének tekinthető a 2011. november 18-19-én, Nagykörűben tartott „A Nemzeti Vidékfejlesztési Stratégia, a Vásárhelyi Terv Továbbfejlesztése és az integrált tájgazdálkodás eredményeinek integrációs lehetőségei” című műhelymegbeszélés, melyről itt olvashat.

 

Kapcsolódó dokumentumok