KÖR – Közösségi Önsegítő Rendszerek

Válság idején különösen hasznos, gyakorlati tevékenységeket mutattak be nemrég a KÖRFESZT nevű rendezvényen. Hogy még könnyebb legyen kipróbálni ezeket a közösségi, önsegítő praktikákat, ezért füzet formájában is hazavihetők voltak az ötletek. Aki szeretne pénzt spórolni, környezetet védeni, közösségben élni, annak ajánljuk a KÖR című kiadványt! A füzetben a SZÖVET-ről is olvashat.

KÖR – Közösségi Önsegítő Rendszerek

A kiadvány letölthető innen, vagy beszerezhető az irodánkban (Bp, XI, Bartók 19.)

Idézet a KÖR című füzetünkből:

Bevezető

Lehetetlen nem észrevenni: természeti környezetünk sebezhetősége, a klímaváltozás, a mind élesebb társadalmi különbségek, az egyre fokozódó társadalmi feszültségek az utóbbi években immár legszűkebb környezetünkben is érezhetők. Egyre inkább akadályai mindennapi boldogulásunknak.

Ez a szerény kis kézikönyv azoknak készült, akik úgy döntöttek, hogy ebbe nem nyugszanak bele. Saját legszűkebb környezetükben kezdik a változtatást és ehhez viszonylag könnyen megvalósítható, gyakorlati ötleteket keresnek. Nem gondoljuk persze, hogy a világ máról holnapra megváltoztatható. De az itt bemutatott, részben már megvalósult kezdeményezésekben a remény csíráit látjuk. Hogy egy összefogásra és szolidaritásra épülő, ember- és természetközpontú gazdaság nem csak hogy nem utópia, hanem csíráiban – ráadásul saját hazánkban, Magyarországon – már most is létezik.

Ebben a kiadványban tehát olyan gyakorlati megoldásokat gyűjtöttünk össze: a „telekocsi” rendszertől kezdve az „ingyenbolton” át egészen a „helyi pénzig”, melyek hétköznapi emberek által megvalósíthatóak, itthon már léteznek és az útkeresés jegyében születtek. Némelyek közülük ma még furcsának tűnnek, sőt talán megmosolyogtatók is. Olyanok, mint a kiszolgáltatott munkások első önsegélyező egyletei. Vagy az első repülőgép, – mindenki meg volt győződve, hogy soha nem fog felszállni. Olyanok, mint az összes újítás, amely eleinte néhány fura alak hóbortjának tűnt, míg meg nem változtatta mindannyiunk életét.

Ezeket a megoldásokat „Közösségi Önsegítő Rendszerek”-nek neveztük el.

Üdvözlünk a KÖR-ben!

* * *

TARTALOM:

– Bevezető
– Hogy működnek a cserekörök és a szívességbankok?
– Mikro-hitel és közösségi építkezés a legrászorultabbaknak
– Energiabrigádok, avagy a „csináld-magad-szigetelés”
– Építkezés kalákában
– Vásároljunk közvetlenül a termelőktől!
– Tisza-menti gazdák a fővárosi piacokon – egy sikeres szövetség
– Varázsoljunk kiskertet Budapest udvaraira!
– Gerillakertészkedés a betondzsungelben
– Oszd meg és autózz! – a telekocsi módszer
– Mit rejt egy közösségi bringaszerelő műhely?
– Környezettudatos kisközösségek

* * *

– Írta: Andacs Noémi, Istvánffy András, Tracey Wheatley, Thurzó Zsuzsanna, Vida Viktor
Design: Kiss Maja
Külön köszönet a kiadványhoz nyújtott segítségért: Almássy Tamásnak (Talentum kör), Deák Adriennek (Gang csapat), Horváth Csongornak (Tatabánya Klímakör), Király Zsuzsának (Energia Klub), Nagy Ildikónak (Pilis Klímakör), Pintér Sándornak (Pilis Klímakör) Szabadkai Andreának (SZÖVET), Van der Lek Danielnek (Habitat for Humanity), dr. Szalay Zsuzsannának (Corvinus Egyetem)
Kiadja: Védegylet, www.vedegylet.hu
Készült: Sprinter Nyomda, 2009. május
Támogató: Ez a kiadvány az Európai Unió DG DEV és a Nemzeti Civil Alap támogatásával jött létreMég több infó a KÖRFESZTRŐL:

Segítséget nyújtunk egymásnak – VIDEÓ

vedegylet.hu, 2009. június 15.

Tűzkorsó – egy túlélőeszköz – VIDEÓ

vedegylet.hu, 2009. június 15.

Fotók a KÖRFESZT-ről + VIDEÓ

vedegylet.hu, 2009. június 3.

KÖRFESZT a Kesztyűgyárban (interjú)

vedegylet.hu, 2009. május 22.

KÖRFESZT – Minden válságban van valami jó

vedegylet.hu, 2009. május 19.

Ajánlat a KÖRFESZT programjából: gazdaságról másként

vedegylet.hu, 2009. május 21.

* Telekocsi * ingyenbolt * helyi pénz * közösségi lakásépítés * szívességbank * gerillakertészet * deviza védelem * energiabrigád * szövetkezet * fűzépítés * uzsora mentes falu * közösségi várostervezés * stb. *

Hogy mik ezek? Ezek olyan, bárki által, akár holnap is elkezdhető tevékenységek, amikkel a családunkban, lakóhelyünkön segíthetünk magunkon és egymáson. Pénzt spórolhatunk, környezetet védhetünk, igazságosabbak lehetünk, és szerethető emberek között lehetünk.

Ezek a helyi megoldások egyre inkább az érdeklődés középpontjába kerülnek a pénzügyi-, gazdasági-, élelmiszerár-, és klímaválság óta.

Forrás: Védegylet

Kapcsolódó dokumentumok