Sólyom Lászlónál a tiszai települések közös nyilatkozata

Hidvégi-Üstös Pál extrém sportoló és ultrafutó az október 21-i csarodai környezetvédelmi fórumon személyesen tájékoztatta Sólyom László, köztársasági elnök urat a tiszai összefogás eredményéről és adta át a Szövetség az Élő Tiszáért Egyesülettel közösen megfogalmazott, több mint 100 polgármester és számos civil szervezet, intézmény által aláírt közös nyilatkozatot.

2006-ban Hidvégi-Üstös Pál azzal a céllal úszta végig, a világon elsőként, a Tiszát, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy a ciánszennyezés után a Tisza újra élő folyó. Ekkor megérintette a folyó és a mellette élők szeretete, tenni akarása.

Nagykövetként vállalta fel a Tisza ügyét. 2008. májusában végigfutva a forrástól a torkolatig több mint 100 település polgármesterével találkozott, konzultált. A városvezetők melléálltak a tiszai összefogásnak és ebbéli szándékukat a Szövetség az Élő Tiszáért Egyesülettel közösen megfogalmazott nyilatkozat aláírásával fejezték ki.. “Talán senki nem szembesült ilyen rövid idő alatt a teljes Tiszavölgy életével, problémáival, elképzeléseivel, jövőképével. A folyó mellett élők a helyi adottságok jó kihasználásában, a falusi turizmusban, a helyi jellegzetességekre épülő élelmiszerek termelésében és gasztronómiában, a turistákat vonzó tiszta Tiszában látják a jövőt. Emellett nyilvánvaló, hogy csak együtt vagyunk megfelelően erősek, hogy tegyünk az élő Tiszáért, a környezetvédelemért és a térség gazdasági fellendüléséért” – mondta el a futó.

A közös nyilatkozatot október 21-én Hídvégi-Üstös Pál személyesen adta át Sólyom László köztársasági elnök úrnak, a csarodai környezetvédelmi fórum keretében. Egyidejűleg a környezetvédelmi és a gazdasági miniszternek is postázta a SZÖVET a települések közös kiáltványát.

A futó már készül az újabb feladatra. 2009-ben minden Tisza menti települést igyekszik megtisztelni látogatásával. A torkolattól a forrást érintve vissza a torkolatig több mint 2000 kilométert szeretne végigfutni és várja mindazokat, akik csak néhány napra vagy akár a 1,5 hónapra csatlakoznak hozzá kerékpárral, vízen, futva, lovas fogattal vagy akár motoros sárkánnyal a levegőben. A Tisza Nagyköveteként igyekszik fenntartani a folyó iránti figyelmet, segíteni a településeket megőrizni és megtisztítani természeti értékünket, valamint a helyi termelőket, vendéglátókat.


További információ:
Kalandakadémia, Szűcs Julianna program koordinátor, médiakapcsolatok
Tel:                (36 20) 9548-042        
e-mail: szucs.julianna@dunaweb.hu
www.hidvegi-expedition.com
www.kalandakademia.hu

Szövetség az Élő Tiszáért
Kajner Péter
telefon: 06-30-545-3140
kajnerp@elotisza.hu
www.elotisza.hu
www.hidvegi-expeditions.com