Sólyom visszatér? – Konferencián elnököl az egykori államfő

A legnagyobb agrártámogatottakat sorolta Ángyán József egykori vidékpolitikai államtitkár péntek délelőtt azon a konferencián, amelyen rajta kívül is felszólaltak „fideszes renegátok”, a levezető elnöki tisztséget pedig Sólyom László volt köztársasági elnök vállalta. A Heti válasz cikke a Vidékfejlesztési politika alulnézetből kutatás keretében létrejött rendezvényről.

„Ez nem egy ad hoc politikai rendezvény” – közölte rövid felvezetőjének elején Sólyom László ma délelőtt azon a konferencián, amelyet „Merre tart a magyar vidékpolitika?” címmel késő délutánig tartanak az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Társadalomtudományi Karán. A levezető elnökként szerepet vállaló volt köztársasági elnök párhuzamot vont azokkal az időkkel, amikor a Védegylet nevű civil szervezeten belül igyekeztek a jövő nemzedékek, a fenntarthatóság szempontjait érvényesíteni. Ez később a jövő nemzedékek ombudsmanjának feladata lett – emlékeztetett Sólyom – csakhogy „ami késik, az múlik is”, s ha már megint nincs ilyen intézmény, efféle konferenciákkal lehet tenni a célért. A volt köztársasági elnök nem véletlenül igyekezett tisztázni a rendezvény célját: az egykor szintén védegyletes Lányi András szervezte konferencia előadói között helyet kaptak olyan, a jobboldalhoz sorolt, ám a kormánnyal erősen kritikus személyiségek mint Mellár Tamás, Bencsik János és Ángyán József.

„2010-ben azt hittem, az új világ első kormányához csatlakoztam. Ma már nem vagyok ennyire biztos ebben.” – mondta a még ma is a Fidesz országgyűlési képviselőcsoportjában ülő egykori vidékfejlesztési államtitkár Ángyán, aki elmondása szerint Bencsik János képviselőtársával együtt igyekszik észhez téríteni a kétharmados többséget vidék- és földügyekben.

Ángyán szerint „háttér-maffiahálózat” irányítja az államügyeket, amelynek mind a korábbi, mind a mostani kormányban megvannak a kijáróemberei. Csányi Sándort, Nyerges Zsoltot és Leisztinger Tamást említve azon vállalkozók közül, akiknek az érdekeltségei a legnagyobb agrártámogatásokat vették fel 2011-ben. Ángyán szerint az agrártámogatási rendszer az oka, hogy a nagytőkének is felkeltette az érdeklődését a föld.

A volt államtitkár közölte: míg a nagytőkések 84 ezer embert foglalkoztatnak, addig a kis gazdaságok 357 ezer főt, miközben a termőterület fele-fele arányban oszlik meg a nagytőke és a családi gazdaságok között, a kis gazdaságoknál tehát 9,5 hektár tart el egy embert, a nagyoknál 40,3.

Ángyán az integrált területek koncesszióba adásának kormányzati tervét bírálta, s felhívta a figyelmet arra is: 70 módosító indítvány fogalmaztak meg Bencsik Jánossal a földtörvényhez, ehhez kér támogatást.

Ángyánt Mellár Tamás közgazdász követte, aki a rendszerváltás utáni magyar gazdasági kudarc okait elemezve jutott arra a következtetésre: minthogy kis importtartalmú, nagy hozzáadott értékű termékeket kell előállítani a fejlődéshez, a high-tech álmokon kívül a valóságban csak a mezőgazdaság az, amely Magyarországon teljesítheti ezeket a feltételeket. Ehhez szerinte is le kell tenni a nagybirtok és a nagyüzem preferálásáról.

A konferencia Bencsik János előadásával folytatódik délután.

S. A. – Heti Válasz Online, 2013.02.15. – 13:00