A csarodai civil fórum előadásai

2008. október 21-én Sólyom László, köztársasági elnök úr, országjáró körútjának keretében, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság területén található Csarodán civil fórumon vett részt.

A sajtóvisszhangok alapján Elnök Úr a civilek által felvetett problémákat maga is súlyosnak és fontosnak tartja. Itt megtekinthető a fórum programja és az előadások egy része.


Sólyom László és Király Béla
István (Fotó: Magyar Nemzet)

Az előcsarnokban Élő Tisza védjegyes és helyi termékek bemutatója fogadta a vendégeket. Kiállításon mutatkozott be a Szatmár-Beregi Natúrpark és Hidvégi-Üstös Pál bemutatta 1000 kilométeres Tisza futását.

A civil fórum szakmai programját a Szövetség az Élő Tiszáért Egyesület állította össze. A levezető elnök Kajner Péter, az Egyesület elnökségi tagja volt.

A fórum programja a következő volt:

Elnök urat Király Béla István, Csaroda polgármestere köszöntötte.

 

 

 

 

Kajner Péter: A SZÖVET-ről röviden. A Mikroalap hasznai a természeti értékek megőrzésében és

a helyi gazdaság fejlesztésében.


Ebesfalvi Sarolta előadása

Ebesfalvi Sarolta: A Bereg természeti értékei, civil és nemzeti parki együttműködés a megőrzésükért és helyreállításukért
Bodnár Mihály: Az állami vagyonról szóló törvény hatása a Nemzeti Parkok gazdálkodására.
Kelemen Béla: Javaslatok a helyi gazdálkodás és természetvédelem érdekeinek összehangolására, a helyi gazdálkodók és természetvédelem közötti feszültségek enyhítésére.
Varjasy Katalin: Az Érzékeny Természeti Területek működése a Beregben.
Nagy Dániel: A helyi termelés és feldolgozás fejlesztésének lehetősége a falusi turizmus és az Élő Tisza védjegyrendszer által.
Hídvégi-Üstös Pál: „Együtt az Élő Tiszáért!” – 1000 km futás a Tiszáért. A folyó mentén élők nyilatkozatának ünnepélyes átadása Elnök Úrnak.
Flachner Zsuzsa: Hogyan lettek a VTT-tározókból lefolyók? A leendő beregi tározó kialakítására és üzemeltetésére vonatkozó civil javaslatok.

 


Nagy Dániel előadása

 

Priksz Gábor: A Tiszát veszélyeztető nagyberuházások és a folyó vízminősége.

Horváth Róbert: A Szatmár-Beregi Natúrpark
Tálas László: A Tisza Charta
Sárvári Attila: Hol tart a Borsodi Mezőségben az agrár-környezetgazdálkodás? Eredmények, földhasználati konfliktusok, javaslatok.

Az előadások közül több letölthető alább.

A fórum végén Köztársasági Elnök úr reagált a felvetésekre, majd a sajtót tájékoztatta a hallottakról.

 

Kapcsolódó dokumentumok