Tanuljon meg lekvárt főzni és aszalni! – A képzés anyaga

“Hagyományos lekvárfőzés és aszalás a szatmári szilva hazájában” címmel szeptember 7-8-án és október 5-6-án képzést tartott a Helyipiac.hu Egyesület Panyolán, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat támogatásával. A képzés vetített előadásai letölthetők itt!

A teljes tematika a következő volt:

1. alkalom: Lekvárfõzés – elméleti és gyakorlati képzés
2012. szeptember 7-8.
Helyszín: Panyola, Szombathelyi u. 21.
8.00 – 10.00
Gyümölcselőkészítés
Muhari Zoltán
– A lekvárfőzéshez használható gyümölcsök (fajták, érettségi fok stb.).
– A szedés ideje és módja.
Szabadkai Andrea
– Az élelmiszerfeldolgozás jó higiéniai gyakorlata, személyi higiénia. Az előállításhoz és értékesítéshez szükséges eszközök és helyszín követelményei.
– A gyümölcsök tisztítása.
10.00 – 10.15
Kávészünet
10.15 – 11.15
Elméleti képzés – főzés
Nagy Dániel
– A lekvárfőzés módszere.
11.15 – 13.15
Gyakorlat: szilvalekvárfőzés
Az előadók aktív segítségével.
A gyümölcsök előkészítése és a főzés megkezdése.
Az egész napos, hagyományos lekvárfőzés részeként.
13.15 – 14.00
Ebéd
14.00 – 15.00
Elméleti képzés – főzés
Sztolyka Zoltán
– A lekvárfőzés eszközei (hagyományos és modernizált);
– A lekvárkészítés beruházási igényei.
15.00 – 17.00
Hagyományos gyümölcsészet
Cservenyák László
– A gyümölcsészet és a lekvárfőzés hagyománya, szerepe Szatmárban és az ország más tájain.
– Hagyományos fajtáink és előfordulásuk a környéken.
Nagy Dániel
– A fák ápolásának alapjai a jó termés érdekében.
17.00 – 17.15
Kávészünet
17.15 – 19.15
Elméleti képzés – értékesítés
Méhész Zsuzsa
– Értékesítési alapismeretek – hogyan találjunk vevőket?
– Értékesítéssel foglalkozó cégek, szervezetek a környéken – kikkel lehet együttműködni?
Kajner Péter
– Az Élő Tisza védjegy és a SZÖVET értékesítési hálózata. Bekapcsolódási lehetőség az értékesítésbe.
– Kapcsolódási lehetőségek a Szatmári ízek Háza Szociális Szövetkezet munkájához – gyümölcsfeldolgozási és értékesítési tevékenység.
19.15 – 19.30
Kávészünet
19.30 – 1.30
Gyakorlat: szilvalekvárfőzés
Az előadók aktív segítségével.
Főzés, gyakorlati mesterfogások ismertetése, végül a lekvár kiszedése.
Az egész napos, hagyományos lekvárfőzés részeként.
Közben: vacsora és kötetlen beszélgetés
2. alkalom – Aszalás, elméleti képzés
2012. október 5.
Helyszín: Panyola, Szombathelyi u. 21.
9.00 – 11.00
Elméleti képzés – gyümölcselőkészítés
Méhész Zsuzsa
– Az aszaláshoz használható gyümölcsök (fajták, érettségi fok stb.).
Muhari Zoltán
– A szedés ideje és módja.
– A gyümölcsök tisztítása.
11.00 – 11.10
Kávészünet

Kapcsolódó dokumentumok